2013-05-18
Superstaten EU: The Point of No Return närmar sig snabbt
Nu är vi där! Nu har EU:s härskande klass ställt till det så till den milda grad att de kan hävda att vi måste göra en fullskalig politisk (och ekonomisk) union av EU – för att det inte skall gå fullständigt åt helvete.
Frankrikes president, François Hollande, menar att Europa annars riskerar att falla samman eller till och med bli utraderat från världskartan. Såpass.
Never Waste A Good Crisis.
På något sätt känns det som en synkad kampanj. I Sverige sänder Carl Bildt samma signaler. Och gamla politiska tungviktare som Göran Persson lägger huvudet på sned och säger att jaja, så småningom har vi inget annat val än att ansluta oss till den gemensamma valutan och byta kronan mot euron.
Någon lösning på EU:s demokratiska underskott presenteras inte. Istället kommer man att överföra ännu mera makt till icke-valda byråkrater i Bryssel, Luxemburg och Frankfurt. Några tankar om hur man kan stärka närhetsprincipen föreslås inte. Istället är det mer överstatlighet som står på dagordningen. Mångfald och institutionell konkurrens ersätts med centralstyrning. Istället för fri företagsamhet får vi ökad korporativism där politiker och särintressen gör upp utanför den del av den demokratiska apparaturen som medborgarna har insyn i.
Ett problem när man synkar ihop olika modeller och system är att det ofta är det som är sämst som vinner, för att det har de mest högljudda företrädarna. Denna mekanism ger oss redan ett idiotiskt, skadligt jordbruksstöd och skattesubventionerat rovfiske. Det är denna mekanism som kommer att ge oss en fransk rättsordning, där allt som inte uttryckligen är tillåtet är förbjudet. Belgisk byråkrati. Tyska affärstidslagar...
Att EU:s ledare inte har folket med sig, det tar de ingen notis om. De bryr sig inte om ifall de råkar bryta sönder det sociala och demokratiska samhällskittet, som i Grekland. De bryr sig inte om ifall de råkar kränka äganderätten, som på Cypern. Och de bryr sig inte om ifall den övervakningsstat de bygger upp urholkar de medborgerliga rättigheterna.
Omfattningen av EU-byråkratins arrogans måste man nästan ha sett på nära håll för att riktigt förstå. Det är som om alla beslut och färdriktningen är bestämd redan på förhand. Hemlighetsmakeri, kåranda, riggade beslutsprocesser, bortblandade kort, politisk bekvämlighet och ointresse för fakta skapar ett demokratiskt svart hål – en post-demokrati, i vilken till slut ingen kan hållas ansvarig för konsekvenserna.
I EUR-lex, som är databasen över EU:s regelverk finns redan 1.400.000 olika dokument – som vi är skyldiga att förhålla oss till. Regelverket för EU:s företag beräknas kosta unionens företag 600 miljarder euro per år. (Enligt ex-kommissionär Verhaugen.) Och under de årtionden som man påstått att man försökt förenkla och minska den byråkratiska bördan har antalet regler för företagen tredubblats. Då är det inte att undra över att den ekonomiska tillväxten stryps.
Och nu skall vi alltså öka takten. Inom två år vill den franske presidenten att stommen till den totala politiska och ekonomiska unionen skall vara klar. Tysklands förbundskansler håller med. Liksom den italienske premiärministern. I Sverige har varken regeringen eller oppositionen något att invända, tvärt om.
Det är nu det händer.
Om inte människor reagerar nu och om inte EU-kritiken organiseras upp nu – då är vi väldigt snart vid en punkt där inget kan rullas tillbaka, reformeras eller ändras. I vart fall inte under ordnade former.
SR | Europaportalen | Sydsvenskan | Motpol
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Smärtsam läsning som ger rysningar i kroppen.
SvaraRaderaOch den dagen kommer EU-kritik att ses som ett hot mot statens (EUs) existens. Och behandlas därefter.
SvaraRaderaJavisst så krävs att man skapar en europas förenta stater. Det visste de som skapade euron en gång i tiden.
SvaraRaderaDe trodde dock kanske inte att de skulle hamna i denna situationen så fort utan att folk skulle vant sig vid euron tills dess de blev tvingade att skapa europas förenta stater för att rädda europrojektet.
Detta var målet från början. De som inte insåg det var naiva.
Jag var naiv, tyvärr :-(
RaderaJag tycker mig ana en doft av konservatism i din artikel.
SvaraRaderaJag tycker mig ana en doft av konservatism i din artikel.
SvaraRaderaJag anar en doft av ny-kommunism. EU-kramare där...
RaderaFinns det ingen steg-för-stegguide, "Så går vi ur EU". Det kommer att kosta några års medlemsavgift vilket jag bedömmer som mycket prisvärt. Jag tror vi högst behöver lägga något halvår av bilaterala handelsavtalsskrivande innan vi vågar oss på att ansöka om formellt utträde.
SvaraRaderaSorry Janne, EU-medlemskapet står numera i grundlagen, beslut att ändra detta måste tas före valet 2014 för att sedan voteras igenom igen efter valet annars måste vi vänta till nästa val...
RaderaFörsök övertala sittande patrask att genomföra detta idag, lycka till!
Det måste finnas något............EU är en diktatur.
RaderaKastor,
SvaraRaderai detta fall är konservatism bra. Det ord jag tror du egentligen menar är nostalgi vilket är något helt annat.
Vad jag menar är att en EU- parlamentariker skulle
Raderamå bra av en smula realism.
Henrik är inte eu-parlamentariker. Han jobbar åt en.
RaderaDu är väldigt vag angående din önskan, vad försöker du säga? - Att Henrik inte har koll på läget?
Som utveckling går och med endast i stort sett v och sd som motståndare känns det snart som om de enda riksdagspartier jag kan rösta på är de två partier jag helst av allt inte vill rösta på.
SvaraRaderaHur gör vi för att folkomrösta?
Rösta på SD tills resten av dyngspridarna fattar galoppen!
RaderaDen politiken funkar inget vidare.
RaderaVad gör du när SD sitter EU-toppen?
Min förhoppning är att några av de andra partierna byter ståndpunkt innan sd sitter i någon topp... En rimlig ståndpunkt om jag får säga det själv.
RaderaTyvärr lär inte de andra partierna förstå att du skulle rösta SD som EU kritik utan ta det som ett argument för att driva en mer nationalistisk politik (läs invandrarfientlig) och möjligen en blågul variant av samma EU politik.
RaderaJag tror knappast att SD har något emot MER övervakning eller sämre rättsäkerhet eller andra tokerier.
"Lär" de inte?
RaderaF.ö. har ju piratpartiet börjat röra sig emot fri-invandring om man får tro Gustav Nipe i Ungpiraterna... Helt fel väg att gå om man vill locka ungas röster, har ni kollat upp vilka partier det går bra för i skolvalen.
Men du har rätt i att med sd kommer det säkert andra tokerier, men just nu är EU-utträdet högt på min agenda. Klurigt läge har vi.
Övriga partier kommer nog inse att även eu-kritiken lockar väljare till sd. Annars förtjänar vi sd.
RaderaAnonym18 maj, 2013 17:40:
RaderaEU har inte heller något emot MER övervakning OCH sämre rättssäkerhet eller andra tokerier.
De partier som står för EU-kritiken (SD o V) är också de man helst inte vill rösta på. Hmmm...
@Janne
SvaraRaderaDu frågar om det finns en steg-för-stegguide, "Så går vi ur EU". Knappast någon i Sverige har diskuterat frågan men i Storbritannien pågår en ganska livlig debatt. En sammanfattning av åtminstone en sida av debatten skulle kunna beskrivas så här:
1) Rösta fram en regering som ger medborgarna en folkomröstning om fortsatt medlemskap eller utträde ur EU.
2) Vinn folkomröstningen - ja till utträde.
3) Kräv förhandlingar med EU i enlighet med §50 Lissabonfördraget.
Även om steg 1 o 2 är nog så svåra (även i Storbritannien) så är det tredje steget det avgörande. Ett utträde ur EU är komplicerat och därför måste det ske i ordnade former. Men om man kan göra det troligt att så kan ske genom att åberopa §50 så blir det också mycket lättare att vinna en folkomröstning.
För att följa den engelska debatten läs bloggen EU-referendum (http://eureferendum.blogspot.com) och blogglistan som finns på den bloggen.
Utomordentligt blogginlägg och som vanligt en analys som nästan helt saknas i våra tidningar och etermedia.
SvaraRaderaMen.....HAX missade dock en poäng som förklarar varför våra (svenska) politiker förefaller så desperata just nu. (Inte bara Bildt och Persson. Även Reinfeldts och Borgs förhandlingspositioner tyder på att de är mycket oroliga för vad som håller på att ske.)
Hollande talade om Eurozonen. Även Merkel och Schäuble har tidigare pratat om en regering som styr eurozonen.
Mycket av dessa diskussioner har säkert förts mellan skål och vägg innan de första försiktiga omnämnanden skett offentligt. EU (dvs de 27 länderna) kommer att ersättas av EZ (de hittills 17 länderan som har gemensam valuta). Men nu - med en fortsatt eurokris (tro inget annat!!) - så ställs då Sveriges hela EU-politik på sin spets.
Vi kan inte gå med i EZ utan att införa euron, och med mindre än 10% av väljarkåren positiva till det, så står våra politiker inför ett (för dem) fruktansvärt val; demokrati eller EU.
Hade vi röstat ja till euron 2003 så hade det varit lätt för m/s/fp/kd/c och kanske mp att föra oss in i EZ, men nu blir det mycket mycket svårare, inte minst därför att det inte längre kommer att gå att dölja att införandet av euron ÄR ett steg mot en "superstat".
Men i valet demokrati eller euron så ska vi inte vara säkra på att våra valda representanter (suck!) kommer att välja det förra. Det är väl snarare så att frestelsen kommer att vara mycket stor att sätta sig över folkviljan.
Men då är det frågan om den politiska debatten inte kommer att bytas ut mot tjära. fjädrar, rep och lyktstolpar.
Här nämns endast ena sidans "argument" (tjära. fjädrar, rep och lyktstolpar).
RaderaAnar att andra sidan uppgraderat sina "argument".
Om folk vaknar och inte längre tycker det är normalt att sätta barnen på indoktrineringsanstalt från ett års ålder, vad blir maktens svar?
Kanske är dess "argument" så starka att folkvilja saknar betydelse?
Du har säkert rätt. Man ska inte glömma att EU föddes i skuggan av det jugoslaviska sammanbrottet. Det är inte alls osannolikt att EU i dagens skepnad kommer att gå under i ett nytt inbördeskrig.
RaderaHej Professorn, på vilka grunder drar du den slutsatsen?
RaderaJag tror i och för sig också att unionen kommer upplösas i någon form av väpnad konflikt/kris.
Kräver egentligen ett längre och mer genomarbetat svar än jag tänker ge här men historiskt sett så brukar situationer där folks bestämmanderätt tas ifrån dem samtidigt som det nya styrelsesättet leder till kraftig ekonomisk tillbakagång ofta leda till konflikter.
RaderaVi kan redan nu se hur historiska konfliktungar som troddes vara lösta för decennier sedan plötsligt vaknar till liv igen, t ex Greklands skadeståndskrav på Tyskland eller Kataloniens självständighetskrav som inte får gehör hos det spanska centralstyret.
Koppla detta med det faktum att vi har politiker och diplomater som verkar ha lika lite insikt i dagens problem som deras motsvarigheter på 1910-talet så finns det all anledning att vara orolig.
Notera dock att det finns andra faktorer som t ex den svaga demografiska utvecklingen i Europa som talar mot större väpnade konflikter både inom och mellan länder.
Är gemene man medveten om denna utveckling. Tyvärr långt ifrån och verkar heller inte bry sig då det finns nya Iphones och allt det andra skräpet att vänta på. Att fascismen i nya kläder gör sitt intåg kommer att ge ordet "sheeple" en ny innebörd. Detta var planen med EU från början och detta går hand i hand med nedmonteringen av USA till en polisstat. Den som inte ser detta säger jag, lycka till när helvetet brakar loss.
SvaraRaderaThe Evil Empire is going down, man. Det här är intressanta tider att leva i. Tack för detta inlägg.
SvaraRaderaMå det ta 5, 10 eller 30 år, men dagens sinnesslöa regim kommer inte att överleva på sikt. Folkstyret kommer tillbaka. EU är dömt till undergång.
My two cents.
Dags att hamstra mer ammunition. Det snart bara fjärde lådan kvar för oss.
SvaraRaderaInget att oroa sig för. HAX älskar att skriva inlägg om hur "världen går under i morgon".
SvaraRaderaI annat fall så står Luke Skywalker runt hörnet och väntar på att rädda oss.
Du älskar att skriva inlägg i stil med "cirkulera, finns inget att se här. Gå hem och kolla på lets dance!"
RaderaGanska många människor oroar sig, med rätta, över EU's nya totalitära skepnad.
Jag är en av dom. Du får allt försöka hårdare om du ska övervinna några EU-skeptiker här inne...
Man måste vara politiskt tondöv och leva i nån slags navelskådande glasbubbla för att inte se alla tecken i tiden. Det är harmoniseringar och synkade kriser titt som tätt för att "alla" som skall med på tåget skall inse och till och med kräva ÄNNU mer kontroll, förmynderi och överstatlighet. Och vad kan möjligen vara mer överstatligt än själva överstatligheten?
SvaraRadera*SUCK*!!!
... och tyvärr kommer ingen förändring ske förrän en så total kris och av sådan dignitet uppstår, så att vi efter denna krishantering kommer inse att alla lärdomar vi drog av WWII kommer te sig som en ljum och svalkande kvällsbris efter en dag på stranden.
SvaraRaderaKom dessutom ihåg att det är neo-merkantilisternas, korporativisternas och de ekonomiska globalisternas värderingar, intressen som hela tiden leder oss in i och ut ur alla kriser och dessa blir bara värre och värre för varje gång, en dag brister det om de fortsätter på det här viset.
Tänk dessutom på att politiker inte är mer annorlunda än hundar (i sitt beteende). Kan man läsa hundars beteenden och vet hur de fungerar så blir de oerhört förutsägbara. Så genom att titta på tv-progammet "Mannen som talar med hundar" kan man lära sig mycket om hur politiker fungerar och därmed förutsäga framtiden.
Hundar har dessutom en husse och en matte. I andra sammanhang kan man likna hundarna vid marionetter. ;-)
SvaraRaderaPuh ja, sedan har vi superbyråkratiska kommittéer som Codex Alimentarius som ska verka för "säkra livsmedel-standarder", men mest verkar gå ut på att vi inte skall bli vitaminförgiftade. Men vi får hoppas att den blivande statsministern, Stefan Löfven, få några goda uppslag från årets bilderbermöte som han är inbjuden till av Jacob Wallenberg. Eller får vi vänta på den världsregering, med ett framtida mer odemokratiskt EU som förebild, som Gideon Rachman drömde om i en artikel i Financial Times i slutet 2008. Men innan dess är vi väl förmodligen chippade för vår egen säkerhets skull om en teströstande skolklass fick bestämma ..
SvaraRaderaJag gissar att de flesta här inte har några problem med att förstå engelska. Alan Greenspan är en konspiratorisk djefvel, eller hur?
SvaraRadera"... gold and economic freedom are inseparable. In the absence of the gold standard, there is no way to protect savings from confiscation through inflation. Gold stands as the protector of property rights. If one grasps this, one has no difficulty in understanding the statists antagonism toward the gold standard."
- Alan Greenspan
... och för den som inte redan insett det finns det onda globalister/statister (de som vill styra och kontrollera världshandeln med avtal för att skydda sina ekonomiska intressen och förhindra konkurrens, ekonomiskt välstånd och självständiga, oberoende medborgare, vilket blir effekten på sikt) och Goda Globalister som vill släppa fram växande konkurrerande småföretag på en världsmarknad med frihandel som gynnar hela planetens medborgare istället för enbart den härskande eliten och deras konservativa och socialistiska politikerpolare.
SvaraRaderaDet du tror är demokrati är enbart ett skådespel för att distrahera dig från att upptäcka och bry dig om det bedrägeri och det pågående rån som sker mitt framför näsan på dig.
SvaraRaderaDividendum som helst ser att kapitalet ges möjlighet att äga all makt gör sig löjlig genom att mäsrta andra om demokrati
Radera... mmm, just det, skicka in marxist-trollet för att bemöta den obekväma kritiken.
Radera... och de som fortfarande tvivlar kan ju fundera på hur länge det dröjer innan vi ser upprättandet av den första centralbanken i ett Afrikanskt land ... eller inte?
SvaraRaderahttp://www.thedailybell.com/30652/Africa-the-Next-China
Inte för att detta hör till ämnet menn har ni sett följ. prog.?
SvaraRaderaAnnars så kan jag stark rekomendera att ni gör det.
http://urplay.se/Produkter/175205-Varlden-Kapitalismens-atervandsgrand
(Tillgängligt t.o.m.Onsdag 13 nov. 2013)
EU kommer med all sannorlikhet inte att lösas upp. -Det kommer att gå i konkurs. Det finns helst enkelt inte tillräckligt med resurser för att harmonisera denna tänkta eurozon. Grekland tog nästan död på euron. Betänk följderna av att de ekonomiska handgranaterna, tejpade runt vitala delar av Italien, Spanien, Irland, Storbritanniens ekonomiska maskineri går av ungefär samtidigt när någon annan förbannad bank eller fond konkar...det kommer inte bli vackert. Jag betvivlar starkt våldsamheter, men upplösningsfasen kommer förmodligen följas av en längre period som kanske kan liknas vid "the winter of disconetent" i Storbritannien under sjuttiotalet; skulder, arbetslöshet, strömransonering, soporna pallas upp på gatorna, köttfärs, tvål, bensin och sanitetsvaror blir eftertraktade bristartiklar. Kanske gengasaggregat blir det "årets julklapp"?
SvaraRaderaDe har ju haft god hjälp av alla euromotståndare som förkunnat att euron kräver en superstat...
SvaraRadera... och just då väljer de att lyssna. ;-)
RaderaOm likheten mellan Argentinas dollar-peg (fram till 2001 då den plötsligt kollapsade) och Eurons framtida plötsliga kollaps.
SvaraRaderaWSJ: Thinking the Unthinkable: Quitting a Currency
http://online.wsj.com/article/SB10001424127887323398204578489261685554102.html?dsk=y
EU har sedan länge passerat point-of-no-return. Det är en byråkratisk snöboll som inte går att stoppa. Som du säger, man har försökt förenkla, men ända har det blivit tre gånger så många regler. Vi har nu mindre frihandel och mer kapitalkontroller än innan vi gick med.
SvaraRaderaDet finns bara ett alternativ och det är att lämna spektaklet.
Tävling!
SvaraRaderaKolla in södertäljes kommuns videor, se hur länge du står ut.. ta ett maraton :)
http://www.youtube.com/user/Sodertaljekommun?feature=watch
Posta hur lång tid ni stod ut i svaret till denna kommentar, den som vinner
får äran att kalla sig mest statsfientlig.
http://www.youtube.com/watch?v=SfxDfQJFq2E&list=UUl4EdfsoD1eYXQH9gCVXw4g&index=9
SvaraRaderaEn gobit som smakprov.. LOL
Denna klarade jag i 64 sekunder. Men nu mår jag dåligt. Vågar ej titta på maratonsändningen. /Kurt
Radera