2013-10-06

EU:s rättsprinciper offras för att komma åt Gottfrid Svartholm Warg


I EU har man som princip att acceptera att de andra medlemsstaternas ordningsmakt och rättsväsende fungerar på ett rimligt sätt. Man utgår från att det grekiska rättsväsendet är rättssäkert. Man utgår från att den bulgariska polisen inte är korrumperad. Dessa antaganden gör man för att man måste – även om de är uppåt väggarna fel.

Skälet är enkelt: Annars skulle det där med en europeisk arresteringsorder inte fungera. (Vilket är ett verktyg som missbrukas slentrianmässigt i EU-staterna nu för tiden.) Annars skulle man inte kunna lägga fram förslag som den europeiska utredningsordern. (Som till exempel kan komma att tvinga svensk polis att utreda om en irländsk eller polsk kvinna i Sverige brutit mot sitt hemlands lagar genom att utföra abort.) Annars skulle EU inte kunna gå vidare med sina planer om en EU-åklagare.

Men det finns tydligen undantag från principen – när makthavarna verkligen vill nita någon.

Över till Gottfrid Svartholm Warg. Han är i Sverige dömd för dataintrång (mot Logica). Men hovrätten har friat honom för ett annat intrång, mot Nordea.

Låt oss nu fokusera på intrånget mot Nordea. Hovrätten underkände åklagarens bevisning och friade GSW. Då borde det vara klart, eller hur?

Men icke: Det finns fortfarande en begäran från Danmark om att GSW skall utlämnas dit – för utredning och eventuellt åtal rörande Nordea-fallet [edit:] ett rättsfall som bygger på samma omständigheter och bevisning som Nordea-fallet. Det vill säga samma sak som han just har friats för i Sverige.

Det är i sig märkligt och orimligt.

Dessutom gäller nu plötsligt inte EU:s principer om erkännande av andra medlemsstaters rättsväsende. Så länge den danska begäran om utlämning är aktiv, så länge underkänner också den danska staten det svenska rättsväsendets integritet, legitimitet och kompetens. (Vilket är tämligen anmärkningsvärt när det sker EU-stater emellan.)

Det är som vanligt i EU. Reglerna gäller bara om de är till den store killens fördel.

Och i Danmark har både justitieministern och inrikesministern offentligt uttalat att de anser att GSW är skyldig. Så att polisen och domstolarna vet vad de har att förhålla sig till...

Här skall vi komma ihåg att det rör sig om om en och samma handling [edit:] misstänkta identiska handlingar, som är olagliga i båda länderna. Därför skulle det vara rätt absurt om GSW frias i det ena landet och fälls i det andra.

Jag misstänker att det ligger till så här: Dataintrång med hög profil är en pinsamhet som kräver att någon korsfästs – oavsett om det är rätt kille eller ej. Och danska staten ser det möjligen som en bonus att få klämma åt en av killarna bakom The Pirate Bay lite extra. Detta är inte rättsskipning, det är politik.

N24 - Gottfrid: "Har ingen koppling till Danmark" - läs TPB-grundarens öppna brev »

12 kommentarer:

 1. HAX skriver: "Så länge den danska begäran om utlämning är aktiv, så länge underkänner också den danska staten det svenska rättsväsendets integritet, legitimitet och kompetens. (Vilket är tämligen anmärkningsvärt när det sker EU-stater emellan.)"

  Anmärkningsvärt ja. Men är det ett korrekt antagande eller inte?

  SvaraRadera
 2. För att vara lite övertydlig:

  Det finns skäl att ifrågasätta det svenska rättsväsendet. På så många sätt.

  Men när EU-stater inte längre accepterar varandras rättssystem - då skapar de problem för EU. Då faller grunden för EAW m.m.

  Så om inte annat, så kommer GSW-målet att ge oss EU-kritiker ammunition...

  SvaraRadera
 3. Kristina Svartholm06 oktober, 2013 15:29

  En liten korrigering: Det danska fallet är ett separat intrång mot det multinationella företaget CSC i Danmark men tillvägagångssättet och bevisningen är identiska med Nordeafallet, så som den danska polisen har presenterat saken för Gottfrid och i media.

  SvaraRadera
 4. Kristina Svartholm06 oktober, 2013 16:17

  Svensk domstol har alltså fastslagit att Gottfrid inte kan hållas ansvarig för vad som finns på datorn eftersom den fungerat som en server som andra haft tillgång till. Nu kommer Danmark och ifrågasätter detta. Och efter Danmark---??

  SvaraRadera
 5. Rationalitetspartiet06 oktober, 2013 21:55

  Dessutom trappar nu USA upp övervakningen av de egna medborgarna när dessa bor utomlands. USA hotar internationella banker med att de kommer att straffas om de inte överlämnar all info om amerikanska medborgarers banktillgångar till USAs skatteverk enligt en ny lag (Fatca). Detta för att kunna tvinga amerikaner i exil att lämna "självdeklaration". De extremt snåriga skattereglerna i USA gör att kostnaden för detta är så hög att massor av expat-amerikaner tvingas avsäga sig sitt medborgarskap. De stentuffa reglerna gör även att många banker vägrar att göra affärer med amerikaner. USA och Nordkorea är de enda länder som anser sig ha rätt att fullt ut beskatta de egna medborgarna i hela världen, även om dessa inte satt sin fot i USA på årtionden.

  Gissningsvis har Sverige redan lydigt skrivit under Fatca. Ännu en piratfråga att driva:

  BBC NEWS: "Why are Americans giving up their citizenship?"
  http://www.bbc.co.uk/news/magazine-24135021

  SvaraRadera
 6. Hur har Warg klarat att driva TPB om han inte klarar att hålla sin dator ren?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som jag förstått det var det en "labb-dator" som medvetet var konfigurerad så att andra skulle kunna använda den.

   Radera
  2. Varför använder en människa med hans historia en dator som han inte har kontroll över?

   Jag trodde han var en geni`?

   Radera
  3. Om det är som du trodde, att han faktiskt är ett geni, är kanske anledningen till att han hade "en dator som han inte har kontroll över" bortom din och min fattningsförmåga?

   Radera
 7. Varför är det bra med Eu regleringar i just detta fall när det aldrig är det annars?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Därför att 90% av alla EU-regleringar brukar innebära att man inte bara höjer ribban för de som är längst ner, utan sänker ribban på de som är högst upp.

   För att ta ett exempel, miljöutsläpp. Sverige har förhållandevis få utsläpp, Polen har förrhållandevis höga utsläpp. Låt oss säga att polen släpper ut 200 ton giftgaser om året, Sverige släpper ut 20.

   EU-direktiven brukar inte bara be Polen sänka sina utsläpp till 100 ton, utan även be Sverige att höja sina utsläpp till 100 ton. Vilket är helt absurdt - varför ska vi försämra oss? Är det inte bättre att vi stannar kvar på 20 ton och så får Polen sänka sitt till 100 ton?

   Det är typ så majoriteten av alla direktiv fungerar, men här och var finns det direktiv som faktiskt är bra, välgenomtänkta och inte helt sönderhackade av politiska kompromisser. Det är inte ofta det händer, men när det händer - då är det faktiskt bra. På riktigt.

   Radera
 8. "Dataintrång med hög profil är en pinsamhet som kräver att någon korsfästs – oavsett om det är rätt kille eller ej"


  Gäller inte samma sak dig i så fall fast med villkoret att han frias?

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.