2014-01-24

Swedish Neurotica


Sverige är fanatiskt.

Bara en sådan sak som omdaningen av språket. Ord som kan vara beskrivande och faktiskt inte behöver vara värderande rensas ut. Man anar en tilltagande ängslighet hos alla som över huvud taget vågar öppna munnen.

Vi har gjort något älskat som ordet negerboll till något fult. Är inte det en smula kontraproduktivt? Är inte det att skapa problem i onödan? (Och det är naturligtvis bara ett av många exempel.)

Är det inte så enkelt att vi borde bedöma människor som individer, utifrån deras handlingar? Blåser inte den ängsliga korrektheten bara upp betydelsen av utseende, etnicitet och allehanda preferenser? Vore det inte bättre att bara slå fast att alla skall ha lika rättigheter (och skyldigheter) inför staten?

Vilka ord får man använda? En bekant till mig utmanade en gång den språkliga korrektheten genom att meddela att han inte alls är färgad, han har alltid varit svart. Konstig stämning. Hur man förvirrar en "etnisk svensk", typ.

Och den där utrensningen bland gamla seriealbum och sagoböcker. Visst, vi hade en inskränkt syn på andra folkslag för 50 år sedan. Rent av fördomsfull. Så intressant. I dag antas vi i någon mening vara mer upplysta.

Det vore uppseendeväckande om någon knåpade ihop något liknande i dag. Men att gå in och peta i vårt (emellanåt rätt skitiga) kulturarv! Att censurera och låtsas som om vårt land aldrig har varit så småskuret och trångsynt som det faktiskt var. Så orwellianskt.

Sedan finns det där outtalade. De vita fläckarna. Jo då, svenskarna drog fram som djävla orker i Tyskland och Polen och slaktade i runda slängar en fjärdedel av dessa länders befolkning. (Jag säger bara Schwedentrunk.) Det fick man aldrig lära sig något om på historielektionerna i skolan. Vi nämner aldrig att ett parti i svenska riksdagen på sin tid stödde Nazitysklands invasion av Polen & Co. Tvångssteriliseringar och annan skit skulle fortfarande vara i princip okända fenomen – om det inte hade varit för en handfull författare och journalister som varit envetna på ett sätt som inte alltid har varit till nytta för deras karriärer.

Det finns en utbredd konsensus om att hålla käft om vissa saker. Alla vinner på att debatten lägger sig, typ.

Allt bråkande om feminismen gör mig en smula konfunderad. Jag är humanist. Jag anser som sagt att alla skall ha lika rättigheter. Det behöver inte vara krångligare än så. Men detta gör mig tydligen, i vissa feministers ögon, till något slags reaktionär dinosaurie.

Q: Hur många feminister behöver man för att byta en glödlampa?
A: Det där är inte roligt!!!

Vilket leder mig in på den svenska sexköpslagen som ständigt lyfts fram som något positivt av folk som blandar bort korten. Prostitution är en sak. Det är när två människor sins emellan byter sexuella tjänster mot ekonomisk ersättning. Vilket jag tycker att staten inte skall lägga sig i, så länge det sker frivilligt och mellan samtyckande vuxna. Men man skall inte blanda ihop detta med med uppenbara rättighetskränkningar som våldtäkt, slaveri, olaga tvång och sexuellt utnyttjande. Men är precis vad många debattörer försöker göra, till exempel under den vaga rubriken trafficking. Därmed försöker de också sudda ut en distinktion som faktiskt är relevant i sammanhanget.

För att nu inte nämna drogdebatten – i vilken alla förväntas sitta ner i båten, hålla käft och sluta upp bakom en hysterisk, omänsklig och misslyckad politik. Detta så till den milda grad att det har blivit direkt parodiskt. Att bara använda begreppet harm reduction kan effektivt sätta stopp för vilken karriär som helst – inte bara i politiken, utan även i näringslivet. I riksdagen har det till och med höjts röster för att förbjuda drogliberala yttranden.

Jag är orolig för Sverige. Nyspråk, whitewash, moralpanik och politiskt korrekt fanatism. Sådant gör dåliga saker med ett land och dess folk.

På en vägg som vetter mot järnvägen i Bollnäs (vill jag minnas det var) kunde man förr läsa texten "Välkommen till Bollnäs. Här dansar vi hambo!" I pekpinnarnas, samsynens och mellanmjölkens land kunde jag inte frigöra mig från känslan av att detta på något sätt var ett budskap med en hotfull underton. Så att man vet vad man förväntas göra, för att passa in. Liksom.

Läs även: Jonas Gardells take på liknande frågor i dagens Expressen »

19 kommentarer:

 1. Som Nima Sanandaji, kurd från Iran, sa igår på Frihetsfrontens talarkväll: Sverige har en mobbarkultur.

  SvaraRadera
 2. Härligt att du börjar vakna upp, Hax! Vi är många som redan gjort det och ser det orwellianska i ordval och propagandaspråk. Ta Ullenhag till exempel, som rensat ut ordet problem ur sin vokabulär. Allt i hans värld är numera utmaningar. Det finns inte ett endaste litet problem inom hans område (integrations- och migrationspolitiken) utan idel ädel utmaningar.

  Denna skönmålning av ett politikområde gränsar till det löjeväckande. Och den som nänns komma med kritik får genast känsloargument slängda i ansiktet av typen: "och så var det dags igen att skuldbelägga invandrarna, det är invandrarnas fel" osv i all oändlighet.

  Det verkar som om karln (gossen??) inte begriper att det är HONOM det är fel på som bedriver en vansinnespolitik. Han kan inte ta till sig kritiken utan bygger halmgubbar som han kan göra utfall mot för att slippa lyssna till kritiken.

  RYSANSVÄRT!

  SvaraRadera
 3. Rationalitetspartiet24 januari, 2014 15:15

  Helt rätt HAX. Sverige är ett dårland och en extrem anomali i ett globalt perspektiv. Fiskarna i akvariet vet inte att de simmar i ett akvarium. På samma sätt kan de flesta svenskar som bor i Sverige inte se hur extremt landet är.

  Men från ett internationellt perspektiv (i mitt fall UK) är dårskapen synlig i fullt dagsljus.

  Den svenska samhällsdebatten har i det närmaste upphört. Rationella faktabaserade argument har ersatts med hysteriska moralpaniker och fördömanden av allt som faller utanför den Överhetsgodkända diskursen som sätts av mediaeliten i Stockholms innerstad.

  Även om den postmoderna överhetens politiskt korrekta moralpaniker centreras kring mångkultur, massinvandring, knark, sexköp och statsfeminism har den sanningsökande, granskanskande och grävande samhällsdebatten upphört inom nästan områden. Exempelvis: EU, överstatlighet, massövervakning, försvarspolitik, förfallet av den svenska skolan och högre utbildningen, osv.

  Denna konformism har inte bara styrt massmedias överhetsagenda utan även trängt långt in i vanliga människors liv och vardag. Gud nåde den som vågar påpeka fakta som kan tolkas som en kritik mot den officiella invandringspolitiken runt fikabordet på en arbetsplats inom den offentliga sektorn.

  Skulden för detta faller blytungt på nymoderaterna och Reinfeldt som låtit PK-extremvänstern diktera politiken inom nästan alla områden utanför skattepolitiken, storföretagens lobbyism (exempelvis Sverige som bakom dörrarna inom EU hårt driver frågan om att släppa Monsantos GMO-monstergrödor fria) och EU-anpassningen.

  Den postmoderna extremvänstern dominerar idag den svenska samhällsdebatten totalt. Och det är moderaternas fel.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Detta är väl en effekt av den påstådda neutraliteten under WW2. Att Sverige förklarade sig neutralt, i huvudsak höll sig utanför kriget, vägrade stå vid Finlands sida, kan tolkas som ett drag i schackspelet där Sverige fick en nyckelroll. Som neutral i kriget fick man en enastående chans att sätta agenda och agera moralisk domare i alla frågor. Med Nobelpriset som grädde på moset. Samma taktik körs än idag, med den väsentliga skillnaden att det inte fungerar. Man försöker vrida Sverige att tycka saker för att omvända opposition i andra länder.
   Så kan man tolka det i alla fall.

   Radera
  2. Glöm inte för allt i världen att det var tack vare denna "neutralitet" som Sverige kunde sälja stål till Tyskland, tillåta trupptransporter till Norge och samtidigt sälja frukterna av det Tyska spoioneriet till de allierade. (Tänk er en liten mindre nogräknad Clint Eastwood i "För en handfull dollar").

   Så mycket moralisk domare var det aldrig tal om, snarare en bedömning av vilken sida som ser ut att vinna och vända kappan efter den vinden...

   Radera
 4. Glödlampor ja...
  Hur många nyliberaler krävs det för att byta en glödlampa?
  Svar: inga, den osynliga handen fixar det.

  SvaraRadera
 5. "Vore det inte bättre att bara slå fast att alla skall ha lika rättigheter (och skyldigheter) inför staten?"

  Staten är tänkt för människorna och inte tvärtom. Det är staten som har skyldigheter, men har helt missuppfattat sin roll.

  SvaraRadera
 6. Frågar du mig är Sverige kört, Henrik. Det du tar upp här är ickefrågor i det stora sammanhanget och jag är spyless på att se dom - även om jag håller med dig. Samtidigt är de intressanta då de är en indikator på hur långt från verkligheten det här landet har kommit. Dessa frågor är (med få undantag) DET ENDA som diskuteras idag. Folk har inte en susning om vad som händer därute! De vet inte hur skuldsatta även vi är och hur mycket fulspel våra politiker är inblandade i även på den internationella arenan (mest vapenexport per capita!) - för trots allt prat från politiker om att vi svenskar inte har någon kultur och hela det där köret så är ju Sverige BÄST! Det vet ju alla i moralens och fingerpekandets högborg! De andra har ju bara inte kommit upp till vår nivå än!

  För var dag som går undrar jag än mer - vilken planet kommer alla andra ifrån? Mina landsfränder är snälla men så förbaskat naiva och, förlåt, totalt insnöade! Det är skrämmande! För trots att detta är ickefrågor så säger de något om hur fruktansvärt illa det kan gå framöver. Sverige har potential till att bli ett väldigt obehagligt land att leva. Folk vet inte. Folk BRYR sig inte. De som vet vågar inte prata. Folk säger inte ifrån.

  Det lär bli ett brutalt uppvaknande. Och trots att jag tror det är kört måste vi fortsätta att tjata på våra medmänniskor. Inte för att visa att vi har rätt - utan för att vi bryr oss om dom.

  SvaraRadera
 7. Jonas Äppelgran25 januari, 2014 09:26

  Vill du säja negerboll? På riktigt?

  Du säjer att du kallar dej humanist och "anser som sagt att alla skall ha lika rättigheter". Du blandar ihop humanism och feminism, det är feminist du är. Du är kanske humanist också men det är något helt annat än det du verkar tro. Läs på om båda på Wikipedia, det räcker med första styckena.

  För övrigt så skulle ev. diskussion vinna mycket på att du inte blandar ämnen hejvilt i samma inlägg. Hur många ämnen tog du upp? 7-8? Helt skilda områden. Det blir jättesvårt att diskutera!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men Hax tar upp 7-8 områden för att ge en helhetsbild av hur läget är, nämligen att det finns likheter mellan alla dessa områden i Sverige som stammar från samma sak/beteende/förhållanden. Är det så svårt att se detta grepp av helheten? Eller är du också förblindad, likt väääldigt många svenskar, av petitesserna (även om det nu råkar vara så att det inte är petitessen om man bara finge tala klarspråk om saken utan att ägna sig åt kattrakande vad gäller moralism och ordval)?

   Jag vill påstå att du inte hänger med i den övergripande debatt som försöker föras med det här blogginlägget. Hög blicken. Flytta kanske utomlands ett tag för att få perspektiv!

   Radera
  2. Jonas Äppelgran25 januari, 2014 15:45

   Nej jag hänger inte med, jag har svårt att se det gemensamma. Är det i så fall att dessa frågor är lite tabu i Sverige? Det kan jag hålla med om att de är men för att bryta det och prata om frågorna blir det svårt att prata om alla frågor samtidigt.

   Jag är måhända för ivrig att diskutera sakfrågorna var för sej.

   Radera
  3. Enligt Wikipedia är Feminism "en samling rörelser som verkar för kvinnors politiska, ekonomiska och sociala rättigheter och kvinnans likställighet med mannen." och Humanism "en livsåskådning som bygger på den enskilda människans värde"

   D v s många ser Feminism som ett på tok för trubbigt verktyg att använda för att beskriva orättvisor i samhället.

   Om du gillar Wikipedia föreslår jag en titt på Intersektionalitet - "Ett intersektionellt perspektiv ställer frågor om hur makt och ojämlikhet vävs in i uppfattningen om identitetskategorier som kön/genus, sexualitet, ålder, klass, funktionsduglighet, etnicitet och religion."


   Alexander Bard om ordet Neger: Det är inte rasism att säga neger

   Omtolkningar av ord ställer till det i kommunikationen.

   Radera
  4. Jonas Äppelgran26 januari, 2014 09:35

   Vi har läst precis samma bitar på wikipedia. "kvinnans likställighet med mannen", alla kön ska vara jämlika. Hax står för feministiska värden men verkar inte vilja kalla sej feminist.

   Att det sen finns andra problem för ett helt och hållet jämlikt samhälle gör inte feminismens kamp mindre värd.

   Jag tror att det fortfarande finns många som tar illa upp av ordet neger för att det är nedsättande, det är ett ord som förknippas med slaveri och raskategorisering. Det är fin tanke att ordet inte ska få vara laddat med de värdena men det går inte att bortse från att det är det.

   Radera
  5. Allt är relativt. Finns massor med epitet och nedsättande ord som används till/mot människor med handikapp, avvikande namn, hårfärger etc. Utan att handla om ras, är det mindre kränkande för t.ex. en rödhårig person att bli kallad "ginger" än det är för svart person att kallas "neger"? Båda orden kan ju användas i nedsättande och kränkande syfte.

   Det intressanta är ju att "ginger" syftar på den röda hårfärgen, medan "neger" syftar till den mörka huden.

   Hur kommer det sig att två färgbeskrivningar behandlas så olika? Ginger och Negro. Rött o svart.

   Radera
  6. Någon påpekar för en uttalad fotbollsälskare att han borde kalla sig AIK:are. Du försöker förklara att fotboll är mer än bara AIK. Denna någon fortsätter sätta epitetet AIK:are på fotbollsälskaren. Vad gör du?

   Någon säger att ordet Arab är nedvärderande. Vad gör du?


   Ordet Nigger är kränkande och har med rätta elimenerats ur svenskt språkbruk, men varför kasta ut barnet med badvattnet?

   Bevara Negerbollen!

   Radera
 8. Jonas Äppelgran25 januari, 2014 09:29

  Jag skulle vilja be om en tjänst också, jag letar efter en piratblogg som om jag minns rätt har ett lite svårt namn som börjar på M. Det är en välutbildad kvinnlig skribent och bloggen är en blogspot-blogg och är helt grå. Vet du vem jag menar?

  SvaraRadera
  Svar
  1. http://magnihasa.blogspot.se/

   Radera
  2. Jonas Äppelgran25 januari, 2014 15:39

   Precis vad jag sökte. Tack!

   Radera
 9. Välkommen till Limbo, här dansar vi inte alls...

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, roliga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.