2014-02-22

Ett fritt internet - värt att kämpa för!


Det kan vara en smula utmattande att år efter år slåss emot förslag efter förslag som alla syftar till att inskränka internets frihet. Det känns som om det aldrig tar slut. Ibland kan man man bli lite grinig och uppgiven.

Då gäller det att komma ihåg vad den här striden handlar om.

För oss som studerade, jobbade och försökte sprida idéer innan internet fick allmän spridning är skillnaden gigantisk: Nyss måste all kunskap sökas på papper, jobb måste göras och transporteras rent fysiskt, marknadsföring var en mycket kostsam historia och den som hade ett budskap måste få det godkänt av medias gatekeepers innan det kunde få någon allmän spridning att tala om.

Informationssamhället är mer revolutionerande än de flesta av oss tänker på till vardags. Det är ett gigantiskt kliv för mänskligheten.

Fritt företagande: Internet ger alla en chans att lyckas. I stort och i smått. Företag kan nå sina kunder och vara tillgängliga, dygnet runt, året runt, i hela landet och hela världen. Entreprenörer som tidigare aldrig ens känt till varandra kan samarbeta och nya synergieffekter uppstår. Företagens kunder kan enkelt jämföra priser och produkter, vilket är en förutsättning för fri konkurrens.

Fri forskning: Kunskap, forskningsresultat och nya upptäckter görs tillgängliga för hela världen. Vetenskapsmän kan enkelt finna samarbetspartners utan att geografiska avstånd är något problem. Kluster av intresserade människor utvecklar vetenskapliga projekt och bistår med analys. Ett fritt informationsflöde skapar, i sig, framsteg som aldrig annars ägt rum.

Fri kultur: Internet har givit skapande människor en global publik. Författare, konstnärer, musiker och filmare kan nå sin publik utan att stoppas av småskurna smakdomare på vägen. Nya samarbeten växer fram och människor har större möjlighet att bygga vidare på vårt samlade kulturarv. De med smala kulturella intressen kan finna likasinnade och skapa plattformar som aldrig hade blivit till i den lokala, fysiska världen. Nätet hjälper kulturen att vara den levande process som den måste vara.

Fria tankar: Internet är ovärderligt som verktyg för det fria ordet. Alla kan ge uttryck för sin åsikt, utan att behöva fråga medias gatekeepers om lov. Nätet gör politisk aktivism så mycket enklare. Det gör det enklare för medborgarna att organisera sig. Det ökar den demokratiska delaktigheten både genom att tillhandahålla verktyg och genom att göra information tillgänglig.

Exemplen är oändligt många fler. Tänk bara på vad internet ger oss i vår vardag, hur det förenklar våra liv, ger oss glädjeämnen och låter oss hålla kontakt med nära och kära.

Men ett fritt internet har många fiender: Det kan vara politiker som inte är speciellt roade av att folket är informerat och engagerat. Det kan vara företag som vägrar acceptera att nätet har förändrat marknaden och dess förutsättningar. Det kan vara aktörer som vill monopolisera information, vetenskap och debatt. Det kan vara krafter i staten som har en annan agenda än ett öppet samhälle. Det kan vara grupper som anser att deras ställning som "elit" på det ena eller andra området hotas av fria informationsflöden.

Därför måste striden för internets frihet tas varje dag, gång på gång.

2 kommentarer:

  1. FYI:
    Dropbox försöker åtminstone lite tafatt att skydda sina användares data. Men hela bolaget borde flytta sitt juridiska säte från USA:

    https://www.dropbox.com/transparency/principles

    SvaraRadera
  2. Nu börjar ISP:er i USA att kräva betalt för trafiken som går från företagens websidor annars så leker dom med hastigheten

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, roliga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.

Om du skriver anonymt, använd ändå något slags signatur - så att det går att hålla isär kommentarerna vid repliker.