2014-04-16

Datalagringen och politikens förlorade heder


Förra veckan ogiltigförklarade EU-domstolen EU:s datalagringsdirektiv – som stadgade att medlemsstaterna skall lagra data om alla medborgares alla telefonsamtal, SMS, e-postmeddelanden, nätuppkopplingar och mobilpositioner.

EU-domstolen anser att direktivet bryter mot de mänskliga rättigheterna och vad dessa stadgar om rätten till privatliv. I Sverige har ett antal internetleverantörer, med Bahnhof i spetsen, nu slutat lagra sådan data. Den ansvariga myndigheten, Post- & Telestyrelsen (PTS), är införstådd med detta.

Så långt är allt väl. Men när vi släpper in politikerna i matchen – då blir allt fel, pinsamt och principlöst.

Justitieminister Beatrice Ask (M) vill rädda datalagringen, trots att den har ogiltigförklarats. Och socialdemokraternas rättspolitiska talesman, Morgan Johansson, vill att Ask skall utöva ministerstyre för att upprätthålla en lag som står i strid med de mänskliga rättigheterna.

Den förfärande sanningen är att de mänskliga rättigheterna inte är viktiga för S&M. De är i vart fall inte beredda att respektera dem.

S&M sätter sig inte bara över folkets rättigheter. De spelar dessutom EU-kortet oärligt. Om något skall tvingas på folket, då skyller man på EU och säger att vi inte har något val. Men när EU ställer sig på medborgarnas sida – då försöker sossar och moderater vifta undan det hela som något man egentligen inte behöver bry sig om.

När det gäller datalagringen har sossarna stått på mörkrets sida hela tiden. Däremot vimsar Moderaterna runt på ett uppseendeväckande sätt.

När (M) satt i opposition, då hade de en rakt motsatt åsikt mot den de framför nu när de sitter i regeringen. Här är ett citat från Beatrice Ask från 2005...
"Vi moderater tycker att man måste vara väldigt varsam med den personliga integriteten. Det finns bra argument för vartenda intrång men sammantaget kan det bli för mycket. När vi gör intrång ska det vara effektivt och nödvändigt. I det här fallet ser jag en risk att de vi vill åt bara låter sin trafik gå på andra vägar."
Fler avslöjande citat finns här »

Här måste man ställa sig ett antal frågor: Ljög Beatrice Ask (M) år 2005? Ljuger hon i dag? Exakt vad har förändrats i Moderaternas inställning till integriteten och varför?

Detta visar på politikens smutsiga och sorgliga sida. Principer tycks bara vara viktiga när de passar en politikers eget syfte. Utan att blinka kan politiker byta åsikt helt och hållet, utan att något annat har förändrats än att de själva har fått makt. Konsekvens, kompetens och logik har helt underordnats politikernas maktspel.

Det är så att man blir illamående.

6 kommentarer:

 1. Those are my principles, and if you don't like them... well, I have others.
  Groucho Marx
  Ask är den ofrivilliga komikern. När principen att brottsmisstänkta skulle få rosa kuvert med posten ogillades, well...då hade hon andra principer.
  J_B

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst var det lila kuvert? - viktig fråga ;)

   Men hon bad ju om ursäkt för det förslaget, genom att, som en sann politker, säga att hon blev "missförstådd" (inte att hon sade något fel...)

   Radera
  2. Jag misslyckades med att plocka belysande citat ur denna artikel, allt är så galet. http://www.aftonbladet.se/nyheter/article12247103.ab Ask är galen både i hjärta och hjärna. Hon är justitieminister och har utbildning, dessvärre till hårfrisörska.
   Henrik penetrerar frågan ytterligare. http://henrikalexandersson.blogspot.se/2010/03/beatrice-ask-har-blivit-skvatt-galen.html
   J_B

   Radera
 2. Planerar ni "köpa grisen i säcken" av "vargen i fårakläder" i höst?

  SvaraRadera
 3. En klar parallell till den som en gång ville väcka folket, men som nu vill att det lägger sig.

  /JohanIII

  SvaraRadera
 4. Jag tror att M:s Ask och S:s Johansson är ense om att de bägge behöver diskussionerna om Polisens behov av att jaga bovar i valrörelsen för att hålla PP på mattan - i augusti förra året var de inte särskilt såta vänner http://www.publikt.se/artikel/regeringen-granskar-polisens-arbete-46159

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.