2014-05-16

Piratpartiet är det smarta EU-kritiska valet


Personligen skulle jag vilja att Sverige lämnar EU, medan tid är. Nu är detta inte en EU-fråga, utan en riksdagsfråga. Och i sak finns den just nu inte på den politiska banan.

Så, vad skall man göra? Sitta och sura? Eller försöka bekämpa så mycket vansinne man hinner och orkar med? Jag väljer det senare.

Hur skall man då göra detta? Inte i (MP) eller (V). Inte bara för att jag ogillar deras politik, utan även för att dessa partier i allt väsentligt har lagt sitt EU-motstånd i malpåse. Inte (SD). Inte bara för att det är ideologiskt omöjligt, utan även för att de inte kommer att kunna göra något verkligt motstånd mot EU:s vansinne. Speciellt inte i en apart partigrupp och med de totala blåbär de sänder till Bryssel.

Junilistan, då? Jag respekterar dem. Men oavsett hur principfasta de var när de (förra mandatperioden) satt i Europaparlamentet - så lyckades de inte påverka eller göra motstånd som satte något avtryck. Tråkigt, men så är det.

I Piratpartiet finner man ett parti som kämpar för ett mer demokratiskt EU och större öppenhet. Ett parti som säger nej till euron (och till och med vill att Sverige skall ha ett permanent undantag). Ett parti som står upp för det som är bra i EU, det vill säga den fria rörligheten.

Piratpartiet är även ett parti som är klockrent i några av de frågor som jag tycker är viktiga, speciellt i dessa tider. De medborgerliga fri- och rättigheterna. Ett öppet och fritt informationssamhälle. Kampen mot massövervakningen. Här finns en stabil frihetlig humanism.

Dessutom är Piratpartiet ett modigt parti som vågar bråka med EU:s makthavare och med eurokratin. Ett uppkäftigt parti som säger ifrån när maktapparaten beter sig illa. Ett parti som utmanar EU:s särintressen och som ser korporativismens risker.

Och - det viktigaste: Genom att fokusera på dessa frågor lyckas Piratpartiet påverka.

Jag röstar på Piratpartiet i EU-valet för att jag vill göra EU mindre vansinnigt, på några områden där vi just nu kan göra skillnad.


Läs även Pirate MEP Christian Engströms debattartikel i Bohusläningen: Vi bör gå ur om inte EU blir demokratiskt

12 kommentarer:

 1. Ett parti som röstar för att EU ska lägga sig i länders föräldraledighet samt för EU-beskattning kan man ju givetvis aldrig rösta på. Det enda konsekvent EU-kritiska partiet är givetvis SD. Hamnar de även i samma grupp som UKIP får vi en riktigt bra partigrupp!

  SvaraRadera
  Svar
  1. De förefaller inte vara välkomna hos UKIP.

   Radera
  2. Och du tänker alltså rösta på ett parti som bara kommer att sitta längst bak och sura? Varför inte välja ett parti som väljer att göra motstånd mot vansinnet istället?

   Radera
  3. Problemet är inte att Piratpartiet röstar rätt i en hel del viktiga frågor. Problemet är att partiet röstar fel i andra viktiga frågor... Hellre då ett EU-skeptiskt parti som SD som är konsekventa och aldrig skulle rösta för de stolligheter som den gröna gruppen (och därmed PP) röstat för. Jag är medveten om att UKIP är skeptiska mot SD men hoppas fortsatt på att de kan ingå i samma grupp. Om inte så har jag iallafall inte röstat för stollarna i den gröna gruppen...

   Radera
  4. Anonym 21:41
   Men SD röstar fel i de viktiga frågorna! Hur tänkte du nu?
   / Mikke

   Radera
  5. Anonym (21:41): Du får prioritera, vad anser du vara viktigast de frågor som PP brinner för och kämpar hårt för och får gehör för eller för de frågor som SD kommer att sitta i hörn och muttra om eftersom ingen kommer att bry sig om dem.

   Du kan inte få allt så du måste prioritera och välja och för mig själv är det valet enkelt det blir PP även om jag får tokiga miljöbeslut på köpet eftersom jag prioriterar PPs frågor över allt det andra!

   Radera
 2. Lite synd kanske för Piratpartiet att (Klassiskt) Liberala Partiet ställer upp i EU-valet den här gången. Eftersom jag är dogmatiskt för att rösta med hjärtat istället för att taktikrösta så kunde jag därmed inte rösta på PP. Måste dock erkänna att det skulle kännas lite tråkigt om PP missar en EU-parlamentsplats med en enda röst så att allt är mitt fel om Christian E och HAX inte kan fortsätta som förut :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Liberala partiet kommer få mindre röster än Junilistan detta val. Precis som de fått de senaste 30 åren.

   Vad får dig att tro att detta val blir annorlunda?

   Samtidigt är ju den enda bortkastade rösten den som inte används - känner du att liberala partiet är ditt absolut bästa val så kör på det. Var bara medveten om att chansen att påverka är väldigt liten. :)

   Radera
 3. Skatt är Stöld17 maj, 2014 17:00

  Liberala Partiet har den politik jag vill ha, alltså får de min röst.

  Kan inte tänka mig att rösta fel, bara för en massa andra gillar en antiliberal politik.

  SvaraRadera
 4. En fråga som sällan snackas om är nationalism vs supranationalism. Liberaler liksom kommunister brukar ju vilja bli av med nationalstaten och öppna gränserna. Då blir ju frågan i vilken form demokrati överlever i supranationella överstatliga organisationer?

  Och om man då vill lämna EU blir man då direkt en hemsk nationalistisk högerextremist?

  SvaraRadera
 5. Hax, en fråga: varför lägger Christian och andra PP-företrädare inte större fokus på partiet EU-kritik? Som i SVT-intervjun jag just läste, där Christian nämner att fildelning, nätneutralitet och motstånd mot övervakning är de centrala frågorna för PP.

  Jag tycker han borde tydligare poängtera att PP även är EU-kritiskt, och ta upp konkreta exempel på det demokratiska underskottet och fulspelet i EU. Många svenska väljare är EU-kritiska; om Piratpartiet lade större fokus på detta skulle ni få en skjuts i opinion. Betydligt fler som bryr sig om detta än om att motarbeta övervakningsstaten (sorgligt men sant).

  Hälsa Christian att han borde betona PP:s EU-kritik när han frågas ut av Camilla Kvartoft, samt i slutdebatten den 23:e.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förmodligen därför att PP är så lojala mot sin partigrupp och därmed röstat för såväl beskattning på EU-nivå som att EU ska lägga sig i olika länders föräldrapenning. En röst på PP är en röst på en extremistgrupp, dvs. de Gröna stollarna...

   Radera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.