2014-06-11

Vi behöver våra fri- och rättigheter för att skydda oss mot politikerna


Politik handlar om tvång. Genom majoritetsbeslut kan politikerna tvinga människor att bete sig på ett visst sätt eller förbjuda dem från att göra något annat.

En del av de beslut politikerna fattar och en del av de lagar de stiftar fyller en rimlig funktion. Annat gör det inte, till exempel morallagstiftning som skapar "brott" utan offer.

För att upprätthålla de beslut politikerna har fattat har de statens våldsmonopol till sitt förfogande. Vilket är ett synnerligen kraftfullt verktyg. Alla skall med, ingen kommer undan.

Många, förmodligen de flesta, som sysslar med politik gör det för att de vill ha makt. De erkänner det nästan aldrig offentligt. Men har man en gång druckit ur maktens bägare, då vill man ha mer.

Titta bara på de nya moderaterna. Ingen ideologi, inga principer, inga visioner. Allt fokuseras kring en enda sak: Makt.

Lika illa är det i de flesta andra politiska partier. Och för att det skall vara någon vits med att ha makt måst man ha saker att styra och ställa över. En viss landyta. En statsbudget. Människor.

Den politiska klassens maktambitioner växer, ständigt. Vilket i slutändan sker på medborgarnas bekostnad. Ju mer politikerna bestämmer och kontrollerar, ju mindre utrymme får den vanliga människan att göra sina egna val i stort och smått. Vilket är illa nog, i sig.

Och ibland går det helt över styr. Det kan handla om att politiker och deras funktionärer ger sig på enskilda människor, vissa grupper av människor eller vissa samhällsföreteelser. Eller att vissa (ofta politikerna själva) gynnas på ett otillbörligt sätt. Att människor i maktposition vill sätta dit besvärliga och uppkäftiga medborgare. Att maktapparaten försöker dölja sina misstag och sanningen. Att staten inte längre respekterar människors rätt till privatliv. Att den härskande klassen börjar kartlägga sina fiender. Att alla medborgare plötsligt inte längre omfattas av lika friheter, rättigheter och skyldigheter.

Det är därför vi har grundläggande rättigheter: För att försvara medborgaren mot statens övermakt. För att garantera fair play. För att skydda ett rimligt, öppet och demokratiskt samhälle mot politikens och byråkratins ständiga strävan att öka sin makt på folkets bekostnad.

För att markera maktens gränser. Vilka skall respekteras. Alltid.

Det ligger med andra ord inte i politikernas intresse att värna medborgarnas fri- och rättigheter. Därför kan vi aldrig heller räkna med att våra vanligast förekommande politiker är beredda att stå upp för folkets rättigheter, rättsstatens principer och människors frihet. Det är helt enkelt inte deras grej.

Folkets fri- och rättigheter måste försvaras av folket självt. Ständigt.

2 kommentarer:

 1. Dagens exempel på "statens våldsmonopol":
  " När hans studiebidrag på 1 050 kronor i månaden drogs in för att han hade varit borta för mycket, så blev Maja av med familjens andra bidrag också, totalt förlorar hon nästan tretusen kronor i månaden."
  Källa:
  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5886744
  /Bo Bengtsson Johanneshov

  SvaraRadera

 2. - Hur vet man att en politiker ljuger?

  - Läpparna rör sig.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, roliga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.

Om du skriver anonymt, använd ändå något slags signatur - så att det går att hålla isär kommentarerna vid repliker.