2014-07-12

Kärnröta i den svenska rättsstaten


Jag är i Sverige ett tag över sommaren. Jag ser en rättsstat i förfall.

Det har i och för sig alltid funnits smuts bakom fasadens puts i vårt land. Men jag börjar undra om vi inte är på väg mot en tipping point, där vi håller på att tappa något viktigt och värdefullt.

Några nedslag...

Kriget mot terrorismen har lett till en urholkad rättssäkerhet, vilket nu börjar få konsekvenser på fler områden. Till exempel gäller det hur den europeiska arresteringsordern (EAW) används.

EAW är ett verktyg som infördes efter 9-11 för att man lättare skulle kunna skeppa terroristmisstänkta mellan EU-länder, utan tidsödande juridisk prövning. Vilket är problematiskt i sig.

I dag används EAW mycket generöst, i många sammanhang. Systemet överutnyttjas och missbrukas.

Ta till exempel det aktuella kokainmålet i Stockholm. Samma person som har frikänts för att ha smugglat kokain av Svea hovrätt har nu begärts utlämnad till Spanien, på rent absurda grunder. I Spanien vill man nämligen åtala honom för penningtvätt i ett mål som bygger på att han skulle ha tjänat pengar på den smuggling som svensk domstol redan har friat honom från. [Länk»]

Med EAW har EU skapat ett verktyg som strider mot vad som kan anses vara rimligt i en rättsstat.

Samtidigt ser vi hur justitieminister Beatrice Ask (M) ständigt kommer med nya trevare och förslag som urholkar rättssäkerheten. Hon vill begränsa rätten till allmän försvarare och hon vill begränsa möjligheten att överklaga domar. Detta när hon inte "tänker högt" om medeltida bestraffningsformer som skamstraff.

I en annan del av det svenska rättsväsendet har man låtit häkta konstnären Dan Park – på grund av hans konstverk. Vilket känns som ett direkt sovjetiskt förhållningssätt.

En av konstens centrala uppgifter är att utmana och provocera. Men uppenbarligen inte i Sverige. Signalen är tydlig: Konst skall vara inställsam, politiskt korrekt och välkammad.

Fallet Park bygger på lagen om hets mot folkgrupp, som är bekymmersam i sig. Enligt denna lag skall alla inte behandlas lika inför lagen. Vissa grupper lyfts fram som mer skyddsvärda än andra.

Det leder till en situation där olika människor tillerkänns olika rättigheter. Vilket rimligen bör vara otänkbart i en rättsstat.

Sedan har vi frågan om datalagringen, som håller på att utvecklas till en mörk fars. EU-domstolen har ogiltigförklarat EU:s datalagringsdirektiv, eftersom den anser att det strider mot de mänskliga rättigheterna att övervaka människor som inte är misstänkta för brott.

Detta har lett till att juristerna i EU:s ministerråd, Österrikes författningsdomstol, den tyska justitieministern och många andra har dödförklarat datalagringen.

Men i Sverige står regeringen och sossarna på sig. De vill till varje pris fortsätta lagra data om alla svenskars alla telefonsamtal, SMS, e-postmeddelanden, nätuppkopplingar och mobilpositioner.

Vad gäller övervakning håller även FRA-frågan på att gå över styr. Snowden-dokumenten har avslöjat att FRA ägnar sig åt saker som aldrig debatterats offentligt och som FRA-lagen aldrig var tänkt att täcka.

Regeringen vägrar att ens diskutera vad som sker, vilken laglig grund verksamheten vilar på och vem som givit FRA mandat att hålla på med dessa saker. Vilket innebär att man sätter själva demokratin på undantag.

Det ovanstående är bara några exempel på hur den svenska rättsstaten dras med uppenbara och allvarliga problem.

De politiska maktpartierna tycks dock inte uppfatta något av detta som problematiskt.

12 kommentarer:

 1. Vad jag vet är det bara UK och Sverige som fortfarande slåss för sin rätt att logga alla alltid.. Dom två i EU som agerar yttre noder åt NSA mao..

  SvaraRadera
 2. Att vissa grupper åtnjuter skydd av HMF-lagen och andra inte, beror på den låga förväntningens rasism, som är den mest framträdande rasismen i Sverige. Bruna människor är lite klenare än andra så de måste vi stötta, ju brunare desto mer synd är det om dem och desto mindre förväntas de klara, enligt den självutnämnda "antirasistiska" godhetseliten på Södermalm (som nu, hör och häpna, kommit fram till att EU-tiggare skapar "ovärdiga miljöer". På Södermalm. Där godhetsapostlarnas fyrbåkar lyser som starkast..).

  SvaraRadera
 3. Dan Parks är en fullblodsnazist som bara saknar hakkorsbindeln.
  Självklart ska han låsas in och nyckel kastas bort.

  SvaraRadera
  Svar
  1. För det första verkar Park slå åt alla möjliga håll.

   För det andra skall konstens frihet inte avgöras av politisk tillhörighet.

   Radera
  2. Park är nazist och det är obegripligt att det är så viktigt för dig att försvara hans hets mot ett fåtal specifika grupper

   Radera
  3. Varken Dan Park eller Stebbe Staxx skall spärras in. Konstens frihet skall inte avgöras av politisk tillhörighet.

   Radera
  4. @Micke

   Yttrandefrihet innebär inte att det majoriteten skall få yttras.

   Yttrandefriheten är i slutänden att även de åsikter majoriteten anser vederstyggliga skall få yttras. Det är så vi som samhälle kan reagera och ta ställning till - i det fallet du nämner - att det fortfarande finns nazister.

   Sedan lagen om hets mot folkgrupp förbjöd nassarna bära sina symboler så har Svensson av outgrundlig anledning utgått ifrån att de försvunnit.

   Resultat - Sverigedemokraterna i riksdagen och ett yrvaket folk som vägrar fatta att samma killar som igår skyltade med sina åsikter idag i öppna rum väljer sina ord men tänker exakt samma sak som för tjugo år sedan.
   Resultat - ett immigrationsverk där man festar när man lyckas utvisa människor i grav nöd.
   Resultat - en poliskår nedlusad med gamla BSS'are.
   Resultat - inte en jävel tror idag att nazismen lever och frodas trots att samma människor som marscherade vid Karl den 12:es staty för tio år sedan idag välkammade och finklädda sitter i styrelser, som tjänstemän och på politiska ämbeten.

   Yttrandefriheten är ett samhälles sätt att kunna vaccinera sig själv mot åsikter som samhället som helhet rimligen måste förkasta.

   Lagen om hets mot folkgrupp är något nassarna gärna klagar på men den har i realiteten varit deras bästa vän. Och när du stödjer den agerar du i realiteten som nyttig idiot för SD's räkning.

   Det är du inte ensam om, men det gör inte saken bättre.

   Radera
 4. SR:s nya satsning I lagens namn kan rekommenderas i detta sammanhang. Där kommer t.ex. en hel del egendomliga turer fram i kokainmålet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inressant.

   http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/388890?programid=4702

   Radera
 5. Rationalitetspartiet13 juli, 2014 09:58

  Du har rätt, Sverige är ett dårhus.

  SvaraRadera
 6. Läste igår om målet mot den så kallade dagispedofilen. När domaren enligt sedvanlig rättslig kutym beordrade att hela domstolsförloppet skulle spelas in så anmälde Rikskriminalen genast domaren för grovt barnporrbrott - eftersom bevismaterialet som förevisades så blev digitaliserat.

  Det är totalt befängt eftersom en domstol rimligen måste kunna tillhandahålla en komplett bevisföring av hur domen avkunnades - både för rättssäkerheten och i fall av överklagande.

  Resultatet är nu att målet mot en misstänkt pedofil inte kan drivas då domaren nu har avgått.

  Samtliga juridiska instanser är överens om att anmälan är grotesk i det här fallet, men som lagen står skriven ser det tyvärr ut som om domare som väljer att ta sig an pedofilmål antingen måste avsäga sig rättssäkerheten och möjligheten att bevisa domslutets grunder...eller att de får ta risken att själva bli anklagade för samma brott som de skall döma i.

  Den nya barnporrlagen är pedofilens bästa vän i Sverige idag.

  Och då undrar jag bara i mitt stilla sinne vilka andra dåligt utarbetade lagar stiftade under de senaste tio åren som ligger som tickande bomber och väntar på att brisera.

  Rättsröta? Vi har nog gått tagit ett par steg till redan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Riksåklagaren har tydligen släppt fallet med viss kritik riktad mot Kriminalpolisen.

   Alltså, om inte polisen själv vet vad som är lagenligt eller ej, hur står det till med Svensson?

   Radera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, roliga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.

Om du skriver anonymt, använd ändå något slags signatur - så att det går att hålla isär kommentarerna vid repliker.