2014-09-26

EU: Vad kan väl möjligen gå fel?


Man överväger på fullt allvar att göra Pierre Moscovici till EU-kommissionär med ansvar för de ekonomiska frågorna.

En fransk, socialdemokratisk före detta finansminister.

Ringer det några varningsklockor någonstans..?

Även om Moscovici skulle hänga av sig den franska arrogansen, den franska slappa inställningen till ekonomi och sin socialistiska grundsyn är han ett problematiskt val.

EU:s ekonomikommissionär måste kunna ta medlemsstater som missköter sig i örat. Frankrike är – till synes ständigt – ett sådant land. Då duger det inte att lägga ansvaret för att hålla ordning hos en person som är djupt insyltad i den franska politiska maktens frimureri.

5 kommentarer:

 1. EUs/ECBs ekonomiska politik har varit helt felaktig åtminstone sedan mitten på 90-talet (dvs strax efter det man tvingat Danmark att rösta igen så att Maastrichtavtalet gick igenom). Frankrike har fört en vansinnig finanspolitik sedan början på 80-talet (se Connolly) och uppriktigt sagt så har den inte varit bättre utan snarare sämre när man försökt följa EU/ECBs råd och regler. Med andra ord det har nog ingen som helst betydelse vem man utser till EU-kommissionär med ansvar för de ekonomiska frågorna. Vi kommer att få en ny kris i eurozonen och naturligtvis kommer den att mer eller mindre spilla över till resten av EU.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och Grekland kommer att lämna euron vilken sekund som helst nu och återfå sitt välstånd genom att ha sin egen valuta, och EU kommer och kollapsa och alla kommer att återgå till någon sorts idyllisk protektionistisk 50-talstillvaro. Jag har hört den där sortens förutsägelser några år nu från UKIP och liknande eftersom jag bor i England. Nigel Farage och hans kompisar (kanske Professor Pelotard är en av dem) får gubbar som spår om det ska bli en kall vinter genom att titta på abborrars inälvor att framstå som trovärdiga och seriösa i jämförelse.

   Radera
  2. Om det är något vi lärt av de gångna årens händelser, så är det att våra europeiska politiker kan göra allt och lite till för att undvika att erkänna att europrojektet var felaktigt. Miljoner arbetslösa, en negativ eller obetydlig tillväxt under snart ett decennium etc, etc är inte på något sätt skäl att om värdera politiken.

   Därför vare sig förväntar eller förutspår jag en ordnad avveckling av EMU-samarbetet. Det ska däremot vare en mycket modig eller synnerligen oinformerad person som inte inser att riskerna för en ny ekonomisk kris i euroområdet (eventuellt delvis driven av ett antal potentiella politiska kriser, t ex Katalonien) är överhängande.

   Radera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.