2014-11-05

Prostitution - en mänsklig rättighet


Amnesty International har tagit ställning för att det skall vara tillåtet att såväl sälja som att köpa sex.

Det är ett logiskt och rimligt ställningstagande.

Människor måste ha rätten till och makten över sin egen kropp.

I det läget har staten inte att göra med vilka vi har sex med och under vilka former – så länge det sker frivilligt och mellan samtyckande vuxna människor.

(Trafficking för olika syften, slaveri och sexuella övergrepp är något annat. Det är övergrepp på människors rättigheter. Vilket är oacceptabelt och en helt annan sak än prostitution. Därför är det tråkigt när många debattörer (ofta medvetet) blandar ihop begreppen.)

Är det då Amnestys sak att ha åsikter om saken?

Jag har ofta varit kritisk mot att Amnesty har lämnat sin kärnverksamhet och börjat ha åsikter om ditt och datt. Men jag landar i att de gör rätt i detta fall. Rätten till den egna kroppen måste, som sagt, rimligen vara en mänsklig rättighet. Och mänskliga rättigheter är vad Amnesty skall ägna sig åt.

Förbud mot prostitution och sexköp handlar om politiska beslut som fråntar människor deras kroppsliga autonomitet. Det är dessutom en fråga om morallagstiftning.

Således: Förbud mot att sälja eller köpa sex är inte ett skydd mot rättighetskränkningar, utan har vuxit fram ur de styrande politikernas åsikter. Utifrån dessa politiska hangups inskränker de medborgarnas mänskliga rättigheter (makten över sin egen kropp).

Politiska skäl till grund för inskränkta rättigheter: Det måste rimligen falla inom definitionen för politiskt förtryck.

Prostitution (under frivilliga former, utan inslag av hot eller tvång) är ett lackmustest av våra grundläggande mänskliga rättigheter. Om man inte gillar det – låt bli. Men lämna andra i fred att fatta sina egna beslut.

Det som är extra intressant är att Amnesty har dragit frågan till sin spets. Dessutom när det rör sig om en så infekterad fråga. Här uppvisar man mod och principfasthet, på ett sätt som förtjänar respekt.

Nu återstår att se om svenska Amnesty kan, vill och vågar ta denna strid. I vårt land är ju tonläget i prostitutionsdebatten extra högt och gapigt.

Länk: En rakt motsatt åsikt finns på Aftonbladets kulturredaktion... »

18 kommentarer:

 1. När tar Amnesty ställning för avkriminalisering av användandet av droger? (eller har de redan gjort det?)
  Samma princip bör gälla här.

  Jag förstår fortfarande inte hur man kan förbjuda en människa från att t.ex. stoppa i sig cannabis, med motivet att det är skadligt för individen och samtidigt tycka att självmord ska vara lagligt...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Problemet med beroendeframkallande droger är att det går att ifrågasätta om droganvändningen är ett uttryck för individens fria val. Det ligger ju i sakens natur att man kan bli beroende.

   Radera
  2. Men många olagliga droger är inte beroendeframkallande och många lagliga droger är det. Hur blir det då menar du?

   Radera
 2. I praktiken är det ju fullt tillåtet att sälja/köpa sex under förutsättning att säljaren är man och köparen är kvinna...

  Något för F! att ta itu med kan man tycka?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ur genus och HBT-perspektivet är "penis i vagina"-sex liktydigt med våldtäkt eller kvinnoförnedring och målsättningen att skapa en helt ny androgyn, könlös eller avsexualiserad människa.

   Det är det frikyrkopuritanska piedestal-syndromet, där kvinnor är änglalika och män smutsiga, sexuella varelser vars libido måste kontrolleras som i Sverige utvecklats till ett nytt kvinnligt privilegium:

   Feminism.

   Radera
  2. Frikyrkor... Knutby församling? Livets Ord? Ligger verkligen dessa bakom Feministiskt Initiativ?

   I övrigt håller jag med.

   Radera
  3. Matte: Det är inte lagligt för något utav de två könen att köpa sex enligt lagen. Hur menar du?

   Radera
  4. Anonym 09:31, hur många kvinnor har fällts för att de köpt sex av en man/kvinna sedan de ändrade sexköplagen?

   Q.E.D, eller för att vara övertydlig;
   lagen är inte lika för alla, var min poäng...

   Radera
  5. Gamla tanefigurer återföds i ny skepnad.

   Skrapar du på ytan på den rödglödgade marxisten står där strax en jesuit.

   Sverige har mer gemensamt med Nordamerika än Europa när det gäller sex, alkohol, droger etc.

   http://www.mises.se/amne/yankee-doktrinerna-och-sveriges-folkhem/

   Radera
 3. "Det är ju säkert, för de flesta medlemmar, en rätt dramatisk skillnad på att kämpa för politiska fångar och att kämpa för rätten att köpa andras kroppar."

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man köper inte andras kroppar man köper en tjänst!
   Ja jag vet att du citerar men det gör det inte mera rätt.

   Radera
  2. Ja, jag citerar, men objektivt ligger det en poäng i vad citatet säger. Inte gick min farmor med för att kämpa för rätten att köpa och sälja sex. Risken för Amnesty är förstås att de tappar medlemmar till andra organisationer -- sedan kanske det kommer in nya p.g.a detta förstås.

   Radera
 4. Ni anonyma är ju fan dumma i huvudet. Sluta snacka om saker ni inte vet något om.
  /Sofia - libertarian, feminist och HBTQ-person

  SvaraRadera
  Svar
  1. Säljer du sex, om inte vad ger dig rätten trycka ner oss andra med dina härskartekniker!

   Radera
  2. Varför kallar du dig libertarian om är både fördomsfull, sätter dig själv över andra och sätter stämplar folk?

   Radera
 5. Man bör ju fråga sig varför inte Svensk media nämner det faktum att för den prostituerade så har arbetsmijlön blivit betydligt mer otrygg och osäker samt hallikstyrd efter det att sexköpslagen infördes.
  Att förvänta sig att Svenks pk-media över huvud taget skulle nämna alla de ”sugarbabes” (härunder så väl pojkar s om flickor) samt de ”sugerdaddys” som dessa ”sugarbabes” utnytjar för att skaffa sig matterilla gotter samtigt som de mer utsatta på gatuplanet städigt får utstå spe och detta i en miljö och under förhållanden som tack vate sexköpslgen blivit betydligt farligre (de snälla torskanra håller sig mer eller mindre undan då de inte vill riskera att staffas, emdans de elaka, många gånger rena sadister, har fått fritt spelrum)
  Ej heller så nämns den enorma stora socila nytta som de prostuerade bistår med vad betingart många handikappade och likn.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Därför att det var inte så det var tänkt att bli och observationer som strider mot tesen är uppenbarligen blippar som man inte behöver ta hänsyn till.

   Radera
 6. Nu är ju mänskliga rättigheter ingenting som vi i Sverige fäster så stort avseende vid så den vinkeln kan nog uppfattas som rätt död.

  Men det är ju onekligen en intressant vinkel att de som säger sig vara feminister tillhör gruppen av personer som tycker sig ha rätt att styra över andra kvinnors kroppar.

  I övrigt så finns det en ungefär 400 sidor lång statlig utredning om sexköpslagens effekter, skrivet under förutsättning att förbudet skulle vara kvar. Men trots 400 sidor så lyckades utredningen inte på något övertygande sätt visa på sexköpsförbudets förträfflighet - och det mest talande var att där inte fanns något skrivet om vad de kvinnor det handlade om faktiskt tyckte om saken. Det var uppenbarligen ett ointressant perspektiv.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, roliga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.