2016-05-17

Ett frihetligt samhälle är ett tryggt och rimligt samhälle


Jag är libertarian. Jag vill att staten skall ägna sig åt så lite som möjligt och att människor skall ha frihet att leva sina liv efter eget huvud.

Sossesveriges idé är att staten skall ägna sig åt allt mellan himmel och jord. Aldrig blir en socialdemokrat så glad som när han får styra och ställa över andra.

I mitt frihetliga Sverige finns få och begripliga lagar – och mycket ordning.

I Sossesverige finns det oerhört många lagar, regler och pekpinnar – men ingen ordning.

I mitt Sverige är det centralt att man upprätthåller skyddet för människors liv, säkerhet och egendom.

I Sossesverige har vi varken en fungerande polis eller något militärt försvar.

Så är det. I sin iver att bestämma över andra har sossar i alla politiska partier tappat fokus och känslan för vad som är viktigt.

Det handlar även om ideologi. För mig är individen det centrala – medan politikerna betraktar folket som ett ansiktslöst kollektiv av undersåtar.

I mitt Sverige är våldsmonopolets uppgift att skydda medborgarna från övergrepp från andra. I Sossesverige skall människor skyddas från sig själva och makten från folket.

Detta är inte bara en semantisk eller ideologisk fråga. Det handlar om praktisk verklighet som har oerhörda implikationer och konsekvenser för vanliga människor. Det handlar om trygghet och respekt. Det handlar på ett mycket konkret sätt om enskildas säkerhet. Det handlar om ett rimligt och anständigt samhälle. Det handlar om att upprätthålla en minsta gemensam nämnare för mänskligt umgänge. Det handlar om civilisation.

Det handlar även om att ge människor ansvar och förtroende – istället för att sänka dem till inlärd hjälplöshet och underkastelse.

Människor skall bedömas och hållas ansvariga utifrån sina handlingar. I detta är det oväsentligt vilka de är, vilken etnisk bakgrund de har, hur de ser ut, vilken livsåskådning de håller sig med eller vilken position de har i samhället. Alla skall ha lika rättigheter och skyldigheter. Punkt.

Detta förutsätter dock en minimal stat, som fokuserar på ett fåtal saker som är viktiga.

2 kommentarer:

 1. Du skriver:

  "I mitt Sverige är det centralt att man upprätthåller skyddet för människors liv, säkerhet och egendom.
  I Sossesverige har vi varken en fungerande polis eller något militärt försvar."

  Sista meningen kan ju lätt kompletteras med att vi inte heller har en fungerande äganderätt. Markägare är ju i det närmaste rättlösa när staten ska fara fram, eller kommunen, eller EU-migranter....

  SvaraRadera
 2. Undrar vad du menar med

  "...oväsentligt vilka de är... eller vilken position de har i samhället. Alla skall ha lika rättigheter och skyldigheter. Punkt."

  Gäller det personer som uppehåller sig i landet men som inte är svensk medborgare? T.ex. tycker du att de ska ha rätt till bidrag eller rätt att rösta?

  Personligen tycker jag det är bra med invandring, så länge de har demokratiska värderingar, inte är yrkeskriminella eller bär på smittsamma sjukdomar.

  De får gärna komma hit och jobba, betala skatt och konsumera. Men tycker att det sänder ut fel signaler om de har möjlighet att komma hit och direkt få bidrag. Därför tycker jag att rättigheten att få bidrag och att rösta m.m. ska vara reserverad för medborgare. Och att det ska vara svårt och ta tid att bli medborgare.

  Sen tycker jag också att man borde ersätta alla bidrag med en negativ inkomstskatt eller universal basic income för alla medborgare.

  Har även funderingar på att rättigheten att rösta inte ska komma med automatik bara för att man är medborgare och fyller 18 år. Utan att det ska krävas någon form av lämplighetskontroll och test, som de kan mista. T.ex. krävs det körkort för att köra bil. Man får aldrig glömma att Hitler blev demokratiskt vald, miljontals amerikaner sympatiserar med Trump, över 70% av innevånarna i Indonesien vill införa Sharia-lagar m.m.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.