2016-08-03

Debatten om sexuella övergrepp behöver hyfsas


Den nu så aktuella frågan om sexuella övergrepp har många bottnar – och den är minerad med obesvarade frågor och inneboende motsättningar.

Till att börja med har vi en klassisk identitetspolitisk konflikt. Vissa debattörer intar en feministisk position i frågan – samtidigt som de försöker tona ner det förhållande att problemen i vart fall delvis tycks hänga samman med kulturkrockar som följer med invandringen. Detta orsakar kognitiv dissonans och gör debatten än mer förvirrad. Inget blir bättre av att man försöker förtränga verkligheten som den är, även om den kanske är komplicerad och obekväm.

En annan sida av frågan är vad som egentligen sker. Handlar det om en verklig, explosionsartad ökning av antalet sexuella övergrepp? Hur stor del av ökningen beror på en ökad benägenhet att anmäla sexuella ofredanden i det offentliga rummet, till följd av att frågan fått mer uppmärksamhet? Bidrar media till att göra tafsande till en häftig grej bland vissa grupper av unga män? Kan tafsandet rent av vara en reaktion mot feminismen? Är det en reaktion mot ny-puritanismen? Vilka är de underliggande mekanismerna?

Sedan är frågan vad som egentligen utgör sexuellt ofredande. Naturligtvis skall ingen behöva utsättas för oönskade handlingar av sexuell natur. Men jag får en känsla av att det handlar om ett rätt brett spektrum – där allt från en klapp på rumpan till direkt sexuella handlingar ingår. Har ribban måhända sänkts? Finns det kanske skäl att skilja mellan (och reagera olika på) bagatellartade och grövre händelser? Det är svårt att få en allsidig bild av vad som verkligen sker och på vilken nivå det ligger.

Denna debatt har många frågor och aspekter som över huvud taget inte vädras öppet. Vilket är problematiskt. Då landar diskussionen lätt i absurditeter som att skuldbelägga alla män.

Jag vill inte alls förringa frågan om sexuella övergrepp. Människor skall respektera varandras personliga integritet. Punkt.

Men jag har en stark känsla av att bilden är ofullständig – och att debatten därmed blir förvirrad, till den grad där den riskerar att tappa kontakten med verkliga förhållanden, logik och rimlighet. Risken blir då att man diskuterar fel saker, vilket i sin tur leder till att de åtgärder som sätts in kan bli meningslösa eller rent av kontraproduktiva.


(För övrigt noterar jag – med viss tillfredsställelse – att mängden sexuella övergrepp, antalet fall av våld och tillgrepp verkar vara mindre på festivaler som är associerade med lättare droger, som cannabis. Detta är dock inget som politiker och ordningsmakten vill kännas vid eller dra några som helst slutsatser av.)

4 kommentarer:

  1. Det kan ju oxå vara så att de festivaler med dyr entre även associeras med cannabis? Men du kan nog ha en poäng med knark: är det inte känt att folk blir okåta av hasch o cannabis? Man kanske ska börja hälla bromid i ölen på festivalerna?

    SvaraRadera
  2. Framförallt tycks det ju ske övergrepp och våldtäkter på de festivaler där Zara Larsson uppträder. Om jag var tonårsfarsa skulle jag aldrig våga släppa iväg min dotter till en Zara Larsson-konsert. Hellre vilken black metal-konsert som helst.

    BTW: Här har du nyheten som så småningom kommer att vända hela cannabisdebatten och leda till legalisering även i Sverige:

    http://www.someecards.com/news/women/marijuana-tampons/

    SvaraRadera
  3. Denna fråga diskuteras lite mer öppet i Tysk media:

    http://youtu.be/6yKiVBgiOXI

    SvaraRadera
  4. http://www.svd.se/polisen-forringar-gruppovergrepp

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.