2017-07-22

Det finns inget bättre att hoppas på


En svensk myndighet har satt sig över lagen och skitit i det blå skåpet.

Regeringen har känt till detta i minst ett och ett halvt år – och försökt lägga locket på. Man sägs till och med ha uppmuntrat det sanslösa säkerhetshaveriet.

Men tro inte att detta kommer att få några större konsekvenser. Inte den här gången heller. Det kommer att blåsa över och glömmas bort. Inom kort är det som om denna affär aldrig har inträffat.

Cirkulera, här finns – som vanligt – inget att se.

Den politisk-byråkratiska maffian kommer aldrig att släppa sitt grepp om myndigheternas chefsposter. Transportstyrelsens nya ledning är tydligen karriärbyråkrater de också – istället för dokumenterat dugliga och kompetenta människor.

Folket kommer knappast att resa sig för att kräva ändring. Byter vi regering kommer allt att fortsätta som vanligt, fast med andra ansikten framför kamerorna. (Justitieminister Tobé, tanken svindlar.) Och att ge makten till SD vore att lägga landets förvaltning i händerna på de verkliga blåbären.

Jag känner inte till en enda svensk politiker som har ambitionen eller kompetensen att röja upp i det byråkratiska träsket. Alla är med i samma klubb. Alla har fingrarna i syltburken.

Det finns helt enkelt inget bättre att hoppas på.

Vilket innebär att vanstyret kommer att fortsätta – och att samhällelig kärnverksamhet, de höga skatterna till trots, kommer att fortsätta förfalla.

När folket ändå – till sist – vill säga upp det värdelösa samhällskontraktet, då kommer repressionen och tvånget att öka. Det kommer att vara enda sättet för den härskande politiska klassen att försöka rädda systemet och sin egen makt.

Sverige är i princip ett kontantlöst samhälle, staten har full insyn i alla människors privatekonomi, svenska folket är noga registrerat och kontrollerat och det finns en övervakningsapparat på plats för att se till att alla lyder. (Till exempel har Skatteverket varit en av de stora användarna av datalagringen av våra telekommuniktioner.)

Individen är chanslös. Staten har redan kopplat greppet.

Vi varnade er. Men ni brydde er inte.

14 kommentarer:

 1. Du glömmer en sak. Staten kontrollerar den som skall betala skatt stenhårt men struntar i att ställa krav på den som skall få bidrag.
  Se hela haveriet med bidragsinvandring som nu kostar enorma summor.

  SvaraRadera
 2. Kan man tänka så här? SD är de verkliga blåbären, men om de fick leda en regering skulle journalistkåren börja göra sitt jobb,granska, vara kritiska och ställa följdfrågor. Många SD-tjänstemän skulle bli stående med rumpan bar och enda sättet för partiet att klara sig vore att ta in kompetenta och opolitiska myndighetschefer.

  SvaraRadera
 3. Det är viktigt att komma ihåg att om Sverige skall vara ett öppet och inkluderande land bör det även gälla infrastrukturuppgifter. Sverige är ett rikt land, vi har råd att dela med oss av det. Glöm inte heller bort att Sverige ställer upp på principen om allt och allas lika värde..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Faktiskt riktigt humoristiskt! +1p!

   Radera
  2. Jo, i den här soppan har "Öppna ditt hjärta" verkligen fått en ny version. :)

   Radera
 4. Kalla någon för "blåbär" - Not an argument!

  SvaraRadera
  Svar
  1. De vill ha en stor och allomfattande välfärdsstat och har noll erfarenhet av annat än mangment by järnrör.

   Radera
  2. Fast det hade du väl ändå kunnat räkna ut själv, av kontexten?

   Radera
 5. Nja, mer rättvis beskrivning är väl att SD vill ha samma allomfattande välfärdsstat, och genom att höja staketen runt densamma så hoppas man kunna sparka burken framför sig en stund till: vi får mer "välfärd" över till "oss" om det blir färre "dem" i ekvationen...
  -Visst det är en metod som kan fungera...ett tag. Sedan, när pengarna som de kan extrahera ut genom att dra ner på migrationskostnaderna är slut så är vi på samma ruta igen. Undrar vilka de då ger sig på? Min gissning är fattiga generellt. Och så börjar cykeln om på nytt...

  Sen kvarstår ju faktumet som HAX pekar ut; välfärdsstaten som den ser ut nu kommer inte att klara av trycket från omvärlden. Antingen reformerar vi den, eller så dör den sotdöden. Ska vi reformera den, krävs det att ett antal heliga kor går till mamma scan. Det är något som inget parti, inte SD heller, är beredda att göra.

  SvaraRadera
 6. Blåbär...för att libertarianer är så bevandrade i konsten att regera då.?? Är inte det att kasta sten i glashus om något?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu har du väl ändå missat något centralt?

   Vi libertarianer vill inte ha en stor, dyr och komplicerad stat som lägger sig i allt för alla alltid.

   Vi vill låta folk bestämma själva istället.

   Radera
  2. Vi gör varken anspråk på politisk makt eller makt över folket.

   Radera
  3. Just transportigate illustrerar ju misslyckandet med "top-down" och "single points of failure" (misstankeregister med potentiellt oskyldiga personer och agenters identiteter osv.. som hanteras av nollor med höga löner..)

   Radera
 7. Den viktiga lärdomen av det inträffade borde väl vara att vi inte kan utgå från att komplexa system alltid kommer att fungera som det var tänkt. Något att tänka på i en tid när man knappt kan röra ett finger utan att alla möjliga uppgifter samlas in och hamnar i olika register. Komplexa system kommer alltid att ha olika inneboende sårbarheter; det finns alltid en risk för såväl tekniska haverier som "slarv" från de ansvarigas sida. Att det finns lagar som reglerar hur myndigheter får hantera personuppgifter är till föga tröst om de ansvariga inte följer lagarna. Eller om vi inte ens vet vilka som är ansvariga.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.