2019-03-21

Svensk liberalism behöver nyktra till


När en idé eller kraft i samhället retirerar tenderar andra att fylla dess plats.

Låt mig fundera lite om tillståndet för den svenska liberala, demokratiska rättsstaten.

Jag är möjligen gammal och gnällig. Men jag tycker mig ha sett den svenska demokratin urholkas med åren. (Och då var den inte i toppskick från början.) Jag tror mig ha uppfattat en tilltagande slapphet vad gäller den demokratiska rättsstatens grundläggande principer. Och jag ser helt klart hur politiker inskränker våra mänskliga och medborgerliga fri- och rättigheter i många små steg - i namn av än det ena, än det andra.

Den svenska, liberala demokratin håller antingen på att trängas tillbaka av något annat - eller så har den kanske bara tappat intresset för sig själv. Men vart leder i så fall det?

Peak democracy - ett nytt post-demokratiskt samhälle. Orwell, Huxley & Kafka i glad förening. Korporativism. Fruktan för frihet och ansvar. Intellektuell slapphet och ohederlighet. Inkompetens. Humorlöshet och bristande självdistans. Respektlöshet. Infantilisering och metafysik. Yta istället för djup. Principlöshet. Trams.

Och nästan allt rör sig nästan hela tiden i samma riktning, nämligen fel. Det är som något slags icke-reversibelt flöde. Skatterna blir alltid högre. Övervakningen blir alltid mer omfattande. Hemlighetsmakeriet breder ut sig. Principen om maktdelning tycks allt suddigare i kanterna. Yttrandefriheten och den fria informationen stryps. Centralisering och centralstyre även när det inte behövs. Makt flyttas från individen till politiken; från svenska folket till Bryssel; från demokratins öppna institutioner till stängda rum. Och vad fan får man för pengarna?

Om man inte får ordning på staten, dess funktionärer och politiker - då är det högst tveksamt om man kan få ordning på något annat heller. Om demokratins värden inte framstår som klara och värdefulla - då kan staten komma att utvecklas precis hur som helst. Utan riktning och utan folk som begriper vad de sysslar med. Vägen till helvetet behöver inte alls vara stensatt med goda föresatser - den kan precis lika gärna vara stensatt med inga föresatser alls.

Detta duger inte.

Svensk liberalism behöver nyktra till. Återupprätta sina principer - och stå upp för dem. Ta strid för individens frihet och rätt. Försvara den västerländska demokratiska rättsstatens principer och ideal. Slå ner på översittarfasoner och förmynderi. Träda till våra fri- & rättigheters försvar.

Svensk liberalism måste höja rösten och åter väcka entusiasm för frihetens idé i en tid då den behövs mer än någonsin!


P.S.
Jag kandiderar till Europaparlamentet. Rösta på mig genom att ta en blank valsedel och skriv »Klassiskt liberala partiet« på den. Inget personnamn behövs, eftersom jag står överst på listan. Tack på förhand!

2 kommentarer:

  1. Framtiden blir förmodligen att människor jobbar mindre pga skattetrycket, inte köper hus pga skatter och regler. Varför etablera sig i ett land där du egentligen inte äger något och dina barn blir indoktrinerade med feminism och bidragsinvandring ökar? Fler kommer flytta ifrån sverige pga skattetryck och regler samt ett system som inte fungerar. Jag hör fler och fler som funderar på att dra och många gör det redan.

    SvaraRadera
  2. Det finns två olika liberalismer. Partiet ”liberalerna” och de som på engelska kallas ”liberals” är den raka motsatsen till Klassiskt Liberala Partiet. De förstnämnda bedriver politisk korrekthet, marxism och postmodernism medan de sistnämnda vill vidareutveckla det som gjort den västerländska civilisationen till det minst dåliga samhället nånsin (individualism, tillväxt, frihet, tolerans för olikheter, fritänkande, förnuft/rationalism och modet att våga tala klarspråk). Dvs allt det som dagens identitetspolitiska ”liberaler” vill slå sönder.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.