2021-08-13

Ökad nota för EU-topparnas privatflyg, deras egna klimatmål till trots


EU - som beslutat minska utsläppen av CO2 med 55% de kommande nio åren - har gjort en ny upphandling av tjänsteresor med privatjet. Prislappen för de kommande fem åren är 13,5 miljoner euro, jämfört med den föregående periodens 10,7 miljoner euro. Vilket är en ökning med 26%.

Det är möjligen rimligt att EU:s högsta ledare ibland behöver åka inhyrda affärsplan. Men det är inte det som är grejen.

EU:s ledare vill att alla andra skall minska sitt flygande - men lägger själva mer på att hyra affärsjet. Vars användning leder till större CO2-utsläpp än om de flugit reguljärt. Eller tagit tåget. Eller zoomat.

Vilket naturligtvis sänder en signal om att EU-topparna inte tycker att klimatfrågan är viktig att den skall behöva påverka dem själva och deras bekvämlighet.

Samtidigt som de predikar avhållsamhet för folket flyger Ylva Johansson och hennes kollegor fram utan att behöva komma i kontakt med vanliga människor - mer än att det sker på skattebetalarnas bekostnad.

Gör som vi säger, inte som vi gör.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.