2012-07-04

ACTA Post Mortem


Pust! Om du är trött på Acta-avtalet... Gissa vad jag är? I minst fyra-fem år har vi hållit på med detta skitavtal. Jag blir nästan lite tidsvill.

Men nu är Acta-avtalet stoppat, även om EU-kommissionen fortfarande försöker mullra hotfullt.

För att knyta ihop säcken för denna gång:

Europaparlamentets nej till Acta är en tydlig markering mot att tjänstemän och särintressen sitter och upprättar avtal med lagstiftande verkan, bakom stängda dörrar och utan demokratisk insyn. Detta är en markering mot korporativism och den post-representativa demokratins tjänstemannavälde.

Detta är också en viktig signal om att det faktiskt kan finnas gränser för hur långt politiker, byråkrater och särintressen kan gå i jakten på fildelare och vad gäller att inskränka internets frihet. Och det visar sig att det finns gränser där politikerna inte kan göra hur de vill utan att medborgarna blir förbannade. Detta kommer att vara oerhört användbart att ha med sig in i det fortsatta arbetet med upphovsrätts- och internetfrågorna i EU.

Och så detta med att ett nej till Acta är en bekräftelse av principen att ordningen på internet skall upprätthållas av polis och rättsväsende – inte av privata aktörer och särintressen. Detta är en princip som vi fick igenom i behandlingen av EU:s telekompaket och den bekräftas i Europaparlamentets nej till Acta i dag.

Europaparlamentets nej till Acta är också en del av spelet mellan EU:s institutioner. Inte minst EU:s ministerråd försöker ständigt begränsa parlamentets medinflytande. (Mer demokrati genom ett starkare Europaparlament var för övrigt en av lockvarorna när maktapparaten baxade igenom EU:s Lissabonfördrag.) Dagens nej till Acta kan utläsas: Power to the Parliament. Inte för att Europaparlamentet alltid är riktigt klokt, men det får inte reduceras till funktionen hos en dörrmatta. Ju mer maktdelning, ju bättre.

Även på ett annat sätt är Acta intressant ur demokratisk synvinkel. EU-eliten har alltid gnällt över att medborgarna inte bryr sig och inte engagerar sig. Well... Nu reste sig massor av unga européer mot något så exotiskt som detaljer i ett handelsavtal. (!) Reaktionerna på detta är avslöjande. De visar vilka politiker som på riktigt tycker att det är bra med medborgerligt engagemang – och vilka politiker som, i praktiken, är mindre roade.

Det är intressant att notera att den stora, borgerliga EPP-gruppen nog spelade bort sig. När Fjellner (m) höll presskonferens för ett par månader sedan och meddelade att EPP inte kan rösta ja till Acta utan ett antal (i praktiken omöjliga) garantier och förändringar – då stängdes också dörren för ett direkt ja. Det är möjligt att detta faktiskt var det ögonblick då Acta dog. (EPP hade kunnat välja att spela hardball istället.)

Även nej-sidan har varit ute på hal is. Europaparlamentets första resolution om Acta var oerhört tydlig, kritisk och bra. Den antogs med överväldigande majoritet. Sedan ville någon vara duktig och ordna en written declaration om Acta, som med nöd och näppe fick stöd av en majoritet av ledamöterna. Och därefter en Acta-resolution till, som var sämre än den första och som föll i en rätt tight omröstning. Om man istället hade hållit fast vid den första resolutionen och sedan suttit ner i båten – då hade Europaparlamentets motstånd mot Acta framstått som mer konsekvent och grundmurat. Men, det gick ju bra ändå.

Nu hoppas jag att jag inte skall behöva skriva så mycket mer om Acta. Men man vet aldrig. Däremot vet vi att närbesläktade förslag ständigt presenteras i EU-apparaten. Förslag som inte alls får samma uppmärksamhet som Acta. Nu gäller det att använda dagens seger och det allmänna intresse som nu finns för att brotta ner dessa.

Lite förvirrande känns det faktiskt att Acta nu, till sist, har fallit. Men om en vecka börjar Europaparlamentets sommarlov – så det får väl sjunka in då.

Tack alla som har varit med på resan.

Ett speciellt tack till alla som protesterat och kontaktat sina EU-politiker.

Och en speciell ping till riksdagsledamoten Karl Sigfrid som var den som en gång i tiden gjorde mig uppmärksam på att ett förhandlingsmandat – om något slags ljusskyggt avtal som möjligen berör internets frihet – hade beviljats under mycket diskreta former av den svenska regeringen och sedan klubbats utan vare sig föredragning eller debatt på EU:s ministerråd för fiskeri- och jordbruksfrågor.

13 kommentarer:

  1. fy helvete vad bra att Acta(åtminstone för nu!) sänktes!

    SvaraRadera
  2. Det är på sätt och vis bra eftersom ACTA inte var kraftfullt nog - som exempel skulle det ju inte ha inneburit några lagändringar i vårt land annat än en liten justering i varumärkeslagen.

    Man kommer att dra lärdom av det här och lansera något som är tydligare, ger mer effekt och som inte kan röstas ner baserat på ryktesspridning och skrämseltaktik, nästa gång går man inte på den taktiken.

    SvaraRadera
  3. Väl kämpat och skönt att det verkar vara över. Har blivit tröttsamt att bara läsa om ACTA hela tiden även om jag vet att det var viktigt. Hoppas HAX får mycket tid över att blogga om andra intressantare saker nu.

    SvaraRadera
  4. Hade ACTA varit kraftfullare, så hade även motståndet vuxit sig ännu Kraftfullare.

    Nästa gång sådant här dyker upp, så är medborgarna förhoppningsvis ännu bätre förberedda, och vet att om man säger ifrån med kraft och furnuft så går det att stoppa.

    "Ryktesspridning och skrämseltaktik"? Va? Förekommer sådant inom politiken...? ;)
    #hystaglasistenkåk

    Grymt bra jobbat Hax och alla engagerade!

    SvaraRadera
  5. Denna seger gör definitivt att PP ökar sin chans att vara kvar efter nästa val, och det var väl det du skulle lägga mer tid på framöver, HAX? En riktigt bra rivstart på det jobbet.
    Ha de gött i sommar...

    SvaraRadera
  6. ACTA har fallit! Men hela mygelprocessen kring avtalet visar hur rätt Piratpartiets EU-politik inför 2014 är.

    Analysen ovan handlar om problemen i EU. Piratpartiet behöver gå till val på en tydlig linje i förhållande till detta.

    Skriver mer om detta i mitt blogginlägg:

    ACTA har fallit – motståndet växer

    SvaraRadera
  7. Oj, vad ovanligt tydlig NTP var då. Myglets politik till varje pris. Köra över folkviljan så länge det finns en krona att tjäna. Ehh, bankerna står inte högt i kurs, men NTP vill sälla sig till dem. Lycka till. Nåväl, jag spar hans kommentar. Kan vara fin att plocka fram och visa för folk i framtiden.

    /Smen

    SvaraRadera
  8. Hoppas allt mygel kostade lobbyisterna jävligt mycket pengar! Det måste vara rätt stora summor som gått åt till åratal av middagar, taxi, hotell etc?

    Företag ska lägga resurserna på att skapa bra produkter och distributionsnätverk. Inte på mygel.

    Företag ska lösa problem som finns. Inte skapa problem som inte finns.

    SvaraRadera
  9. Med skrämseltaktik menar väl nejtillpirater den där 'mjuka terrorismen' som Marielle Gallo talar om, d.v.s. medborgare som talar om för politiker vad de faktiskt tycker.

    SvaraRadera
  10. Angående kommentaren från ntp kan jag bara säga: hahahahaha !
    /AI

    SvaraRadera
  11. Men vafan?

    Är du fortfarande nykter nog att blogga så här långt efter omröstningen Hax?

    Ut och fira med dig!

    SvaraRadera
  12. You guys are my heros. Enjoy one of the pictures of a very happy Engström seconds after the vote:
    http://www.information.dk/305169

    Thank you hardly covers the gratitude I feel for your nearly 5 years of hard labour. Your persistence is legendary.

    Yet, my sincere thank you is all I can offer.

    SvaraRadera
  13. Läge att rusta för nya strider?
    Kanske detta kommer väl till pass: "a new military technology called Sentinel (SystEm for Notification of Threats Inspired by Neurally Enabled Learning)"
    Läs här
    Och Grattis till stopp(temporärt?) för ACTA
    Mvh
    Bo Bengtsson

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.