2014-06-30

Men... var är terroristerna?


I Almedalen hävdar Säkerhetspolisen att den avvärjt två terrorplaner det senaste året. [Länk»]

Så bra.

Värt att notera är att Säpo inte tillskrivit detta till vare sig datalagringen eller FRA. Om så hade varit fallet, då hade vi fått veta det – tro mig.

Kan det kanske vara så att gammalt hederligt polisarbete är mer effektivt än massövervakning av svenska folket?

Men oavsett vilket återstår en viktig fråga: Var är terroristerna?

Jag menar, det är ju inte som att vi hört talas om några rättegångar som rör förberedelser till terrorbrott.

Det är naturligtvis möjligt att Sverige har hemliga domstolar. Men det är i så fall ett problem.

Det är också möjligt att hemliga polisen sänt iväg de misstänkta med hemliga CIA-flygningar, till tortyr i någon skurkstat. Igen. Det är i så fall också ett problem.

Och ingen kan väl tro att Säpo gör sig av med misstänkta från flygplan över Östersjön, eller så..?

Så... Var är terroristerna?

En möjlighet är naturligtvis att det handlar om saker som man nog måste jobba hos hemliga polisen för att betrakta som "terrorism".

Säpochefen Anders Thornberg "kan inte prata om några fler detaljer". Naturligtvis. Vi förväntas tro och lita på den hemliga polis som annars så ofta trampar i klaveret.

Jag är skeptisk.

7 kommentarer:

 1. Kristina Svartholm30 juni, 2014 18:40

  Det här är bekymmersamt, i allra högsta grad. Vad ÄR Säpo egentligen - och vad GÖR man där? Min erfarenhet av Säpo i samband med åtalen mot min son Gottfrid Svartholm Warg är inte särskilt god. En som kallar sig "IT-säkerhetsspecialist" (en titel som mig veterligt inte finns inom Säpo) när han ensam skriver under ett undersökningsprotokoll som han själv inte har skrivit, som bestämt hävdar "Jag är säker" när han pressas av åklagaren om sitt påstående att datorn inte varit fjärrstyrd - och som sedan i Svea Hovrätt, då pressad av försvaret, ändrar sig till "Man kan inte fullständigt utesluta [fjärrstyrning]". Sådana glidningar hos en som uppträder som vittne i tjänsten inger i alla fall inte mig något förtroende.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo... Det är rätt mycket hos Säpo som nog inte tål närmare granskning.

   Radera
  2. Det skulle vara intressant om någon pressade Säpo om ett av de påstått avvärjda terroristattentaten innefattade Anakata. Med tanke på att vi nu pga. av Snowden vet att NSA diskuterade att terroriststämpla Pirate Bay så är frågan befogad.

   Radera
 2. Man aldrig vet. Den terrorist kunna bli du, eller mig, eller någon annan nära släkt.. Man kan inte längre lite på något.
  See something Say something.
  Kanske man skulle installera övervakningskamera I eget hus och skicka bilder direct til polisen--bare för att bli säkert att man inte blir terrorist.

  SvaraRadera
 3. Vad anser du om Dror Feiler?

  SvaraRadera
  Svar
  1. En vänstermänniska som jag ofta irriterar mig på. Till exempel bidrar han till att ge SD mer publicitet än de förtjänar.

   Radera
 4. Morgan Johansson talar nu om datalagring för att lösa bötesbrott. Så några terrorister lär vi inte se framöver heller...

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.