2014-09-03

Bör bankerna nobba kunder som använder euro?


Länsförsäkringar Bank har fryst och sagt upp bankkonton för kunder som använder Bitcoin. Motiveringen sägs vara att Bitcoins inte är säkra.

Detta är absurt. Det finns oerhört många verksamheter som inte är "säkra".

Den europeiska fiatvalutan euron, till exempel. Inte nog med att den är en osäker krisvaluta. På Cypern beslutade sig myndigheterna att konfiskera en stor del av medborgarnas banktillgodohavanden, när landet drabbades av euro-frossa. Och i Grekland har euro-krisen drivit människor från hus och hem.

Med samma haltande logik som Länsförsäkringar Bank använder för att döda konton för folk som använder Bitcoins – borde de inte göra samma sak för dem som använder sig av euron?

Riskbedömningar skall göras av kunden, inte av banken – när bankens enda åtagande är att hålla insättningar i det egna landets egen valuta och sända / ta emot betalningar mot tredje part. Och om man nu är så måna om att kundernas pengar skall vara säkra, är det då inte en bra sak om de finns på ett svenskt bankkonto?

Men... naturligtvis handlar det inte om omtanke om bankens kunder. Istället är det fråga om att banksystemet avskyr konkurrens och att bankerna känner sig hotade av oberoende, snabba och i princip kostnadsfria alternativ. Här har de ett gemensamt intresse med staten, som till varje pris vill ha kontroll över betalningsmedlen.

Läs mer:
Svenska bt.cx bankkonton frysta av Länsförsäkringar Bank »
Länsförsäkringar: Riskerna med Bitcoinföretag är för stora »
Banker sätter sina föråldrade affärsmodeller först och trappar upp sin kamp mot den framväxande bitcoinbranschen »

4 kommentarer:

  1. Här sitter verkligen staten och kapitalet i samma båt. Den absolut h sämsta Kombinationen för medborgarna.

    SvaraRadera
  2. Det som ofta gløms i sammanhanget av någon konstig anledning ær att bankerna idag tar rænta på hela penningmængden... som de sjælva gett ut i form av skulder. Førsvinner detta så førsvinner hela basen før deras intækter.. øver hela planeten. Det har gjorts berækningar på det dær som kommit fram till att minst 50% av alla priser utgørs av øver tid ackumulerade ræntekostnader. Har æven sett høgre siffror æn så. Bankerna tar betalt før att trycka upp "pengar". Dessa "pengar" (skulder på pengar) ær nu 97% av hela vår penningmængd... Visst ær det trevligt att kunna suga rænta ur detta år efter år efter år från hela planetens befolkning... Bitcoins dæremot kan de inte trycka upp... och dærmed heller inte ta rænta på. De kan bara ta mellanskillnad i rænta på de bitcoinsen som lånas ut mellan individer.. inte på hela bitcoin-mængden. Dagens "pengar" dæremot har de sjælva tryckt upp før att sen låna ut hela mængden av.. Folk och media verkar ha O-E-R-H-Ø-R-T svårt att greppa den hær helt fundamentala biten..
    Greppar man inte hur vårt penningsystem ær utformat så førstår man ingenting.

    SvaraRadera
  3. Se även:
    https://hax.5july.org/2014/07/31/when-do-you-become-a-terrorist/
    och
    https://hax.5july.org/2014/07/19/and-now-the-game-will-change/

    SvaraRadera
  4. Ironin är hög i ursäkten att de inte vill att kunderna skall placera i något osäkert. Som de flesta länsförsäkringar kunder vet, så spammar de en ganska duktigt med reklam om allehanda fondplaceringar mm. Ingen statlig garanti för sådana heller.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.