2015-09-13

Fästning Europa drar upp vindbryggan


Paniken börjar sprida sig.

Nu verkar det som att Tyskland (i vart fall delvis) stänger gränsen. Vilket rimligen innebär att Österrike och Slovenien måste göra samma sak. Snabbt som attan. Vad händer då?

Har någon tänkt på vad som händer om flyktingarna samlas upp i Balkan-länderna? Där är det rörigt och instabilt nog som det är. Vad kan möjligen gå fel? Mer än att vi kan få en katastrof av bibliska proportioner, i grannskapet?

Den processen börjar, typ... just nu.

Man skulle kunna befästa gränsen mot Grekland, så att flyktingarna inte kom längre än så. Men jag är inte helt övertygad om att grekerna är med på den idén. (Tro inte annat än att någon redan har tänkt tanken att använda Greklands prekära ekonomiska läge för att få dem att gå med på att bli EU:s flyktingläger.)

Så det får bli en järnridå från Svarta Havet, ner till Joniska havet och ut i övärlden istället. EU kommer att dra ner rullgardinen mot Turkiet. Ett politiskt instabilt Turkiet, i någon mening med ett inbördeskrig (mot de enda människorna som verkar vettiga i regionen) och en allt mer grubblande muslimsk president. Hm. Det kan bli intressant.

(Tog för övrigt flyktingströmmarna inte fart ungefär samtidigt som Erdogan började bomba PKK? Finns det något samband?)

Och då har vi ändå inte gjort något åt flyktingkatastrofens orsak, nämligen läget i Syrien.

En mordisk diktator. De bindgalna ISIS-styrkorna. Vilka skall vi slåss med respektive mot? Och när vi väl har räknat ut det, då kommer Kina och Ryssland att lägga veto i FN:s säkerhetsråd. Vilket vi, om vi vill göra något åt situationen, tvingas strunta i. Putin (som redan är en enda dålig dag på jobbet ifrån att sätta Europa i brand) kommer att gå bananas. Obama måste kallas hem från golfbanan.

Det djävligaste med allt det här är att det gick att förutse. Det hade gått att förebygga. Om inte våra ledare hade varit så upptagna med att ödelägga friheten och tillväxten i EU.

Det finns faktiskt en alternativ lösning: Om alla EU-länder visade samma generositet som Tyskland och Sverige har visat, då skulle EU kunna släppa in och absorbera i princip varenda flykting. Uppsidan skulle bli att vi slipper ett storkrig. Nedsidan är att det kanske bara skulle bli en magnet för nya flyktingströmmar. Och att Europas befolkning inte känner sig helt bekväm med en sådan lösning. Från Élyséepalatset hörs ett tydligt non. Vilket repeteras av de forna öststaterna. Vilket man kanske inte kan klandra de senare för, om inte annat så för att de fortfarande är unga demokratier med sköra samhälleliga strukturer.

Nej, det finns kanske ingen riktigt bra lösning på det här. Köp konserver.

5 kommentarer:

 1. Flög från Arlanda till Bergen igår. Möttes av pass/id-kontroll. Svårt att inte förstå norrmännen.

  Sverige och Tyskland kan kanske ta hand om de flyktingar som är på väg just nu men vad blir effekten? Tjugotre miljoner syrier, flera miljoner irakier förutom alla de afghaner och pakistanier som redan förställer sig som syrier nästa år. Var går gränsen för vår godhet?

  SvaraRadera
 2. Så går det när man destabiliserar land efter land efter land. Vad har man räknat med?? O nej.. det är inte Putin som bombat sönder halva världen hittills. De "lätta" konspirationsteorierna har ju för länge sen visat sig vara sanna.. och värre. Nu börjar jag undra om även de tyngre grejerna faktiskt är sanna.. när händelserna avlöser varann i precis den rikningen som man pratat om från olika håll under årtionden.. Målet är inte att bomba fram nån form av ordning. Målet är inte ordning. Målet är kaos. Söndra och härska. Det är då folk accepterar att någon tar makten över dem. Det är då man kan erbjuda "lösningarna" som i slutändan innebär att man drar åt snaran ännu hårdare runt världens befolkning. Jag menar.. ingen kan ju vara såhär dum på riktigt och tro att man kan bomba fram nån form av ordning och avsätta folk hit och dit bara för att de inte går västbankirernas intressen till mötes.. och tro att tusenåriga konflikter med miljoner människor ska kunna lösas på det här sättet.. Ingen kan vara så dum.

  SvaraRadera
 3. "Nej, det finns kanske ingen riktigt bra lösning på det här. Köp konserver."

  ...och gräv en stor grop i skogen att gömma sig i!?

  SvaraRadera
 4. Tror att den mest sannolika utvecklingen är att gränderna mot Turkiet och Libyen hårdbevakas

  SvaraRadera
 5. "Har någon tänkt på vad som händer om flyktingarna samlas upp i Balkan-länderna? Där är det rörigt och instabilt nog som det är. Vad kan möjligen gå fel? Mer än att vi kan få en katastrof av bibliska proportioner, i grannskapet?"

  Precis. Balkan har redan visat hur fantastiskt mångkulturalism fungerar. Sverige och vår del av Europa är ju inte tillräckligt röriga och instabila ännu. Det är ju här vi vill ha en katastrof av bibliska proportioner.

  Fäll ned vindbryggan! Vad kan möjligen gå fel?

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.