2016-01-06

Informationsluckan i flyktingmottagandet


De sex- och rånattacker som förekom i Tyskland (och i mindre skala tydligen även i Sverige) på nyårsnatten – där kvinnor trakasserades av arabiska och nordafrikanska invandrarkillar – är naturligtvis fullständigt oacceptabla. [Länk»]

Frågan är vad man skall göra åt saken. Jag har ingen universallösning, men en tanke om ett steg på vägen. Så här...

Alla som sysslar med reklam vet att människor är mer påverkbara än annars när de byter miljö. Det är därför man får en del extra reklam när man flyttar. Det handlar om att snabbt etablera nya kontakter, mönster och beteenden. Det finns skäl att tro att att detta är ett allmänmänskligt fenomen.

Framför oss har vi nu ett stort antal människor som kommer till Sverige, främst från arabvärlden. De har hört en massa saker om Sverige – varav det mesta är skrönor, överdrifter eller rätt och slätt fel.

När de kommer till Sverige är det visserligen tänkt att de skall få information om hur det svenska samhället fungerar. Men jag fruktar att det är lite si och så med den saken. Förekommer det, då är det tydligen i SFI-undervisningen. Den har sina speciella problem, så man skall nog inte hoppas på för mycket. Och framförallt kan det ta åratal innan en flykting kommer in i SFI-undervisningen.

Här har vi alltså människor som kommer till Sverige från länder som är allt annat än demokratiska rättsstater, där statens ordningsmonopol i princip inte existerar (istället vänder man sig till sin klan), där man har en medeltida syn på kvinnan och där ofta strikta religiösa dogmer råder.

Hur skall dessa människor ens kunna veta hur Sverige fungerar och hur man beter sig här? Dumpade på avlägsna flyktingförläggningar är det förmodligen helt andra saker än den svenska samhällskoden de får lära sig.

Även de som aktivt vill ta till sig sättet att leva i sitt nya land kommer att falla tillbaka i gamla mönster – om de inte erbjuds något annat så snart de sätter sin fot här. Det fönster för påverkan som miljöbytet skapat stängs tämligen snabbt, om man inte tar tillfället i akt.

Naturligtvis måste varenda människa som flyr eller migrerar till Sverige – personligen och på ett språk han eller hon behärskar – omedelbart informeras om vad som gäller:

I Sverige vänder man sig till polisen när det föreligger fara för säkerhet, liv eller egendom. Man har inte rätt att ensam eller i gupp ta rättvisan i egna händer. Våld accepteras inte i andra fall än i nödvärn. Här har alla lika rättigheter inför det offentliga. Här respekterar man andra människors rätt och rättigheter. Här behandlas kvinnor och män lika. Här har alla myndiga människor rätt att bestämma över sina egna liv och livsval. Här är religionen något privat och samhället sekulärt. Här respekterar man alla människors sexuella integritet och privata val. Här är man ansvarig för sina handlingar och för konsekvenserna av dessa.

Detta måste förklaras, tydligt och pedagogiskt, för var och en. Det är en förutsättning för att flyktingar och migranter över huvud taget skall kunna gå vidare in i det svenska samhället. Man kan tycka att det borde vara uppenbart.

Det skulle rent av kunna vara en förutsättning för uppehållstillstånd att den nyanlände uttryckligen accepterar dessa grundläggande, gemensamma förhållningsregler.

(Det kan i sammanhanget även vara en god idé att styra upp polisen, så att den verkligen förmår upprätthålla lag och ordning. Annars uppstår ett trovärdighetsproblem.)

48 kommentarer:

 1. De vill inte ta till sig sitt nya lands seder och regler. Ju större en diaspora blir desto fler från ursprungslandet kommer den att locka till sig. Därför kommer de att leva med precis samma värderingar som i sina hemländer.
  Vi måste inse detta. Annars kommer vi aldrig någonsin till rätta med dessa problem.

  Nils Lundgren har skrivit om detta här:
  http://detgodasamhallet.com/2015/07/25/invandringen-var-tids-storsta-politiska-fraga/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vill de vistas i Sverige - då får de acceptera att leva efter samma regler som alla andra. Annars får de åka hem igen, eller någon annanstans. Det vore en enkel, tydlig och självklar regel.

   Radera
  2. Håller helt med om detta. Passar inte landets lagar och regler så ska de få en enkel biljett ut ur landet. Frågan är dock varför detta inte redan praktiseras? Svaret stavas Islam. Det finns inga politiker som har så pass mycket råg i ryggen att de törs så mycket som andas detta förslag. Nä här är det bara att köra på i samma vansinniga anda och hoppas att de integreras i samhället, vilket många aldrig har för avsikt att göra. Man ska inte inbilla sig att bara för att de kommer till ett annat land så slänger de sina seder och bruk i soptunnan. Verkligheten är den rakt motsatta som framtiden allt tydligare kommer att visa. //tompas11

   Radera
  3. Gränsen tycks vara stängd. Och de som är här är här.

   Antingen försöker vi göra det bästa av situationen. Eller inte.

   Båda alternativen kommer att få konsekvenser.

   Radera
  4. Skall vi då slänga ut folk som har fått permanenta uppehållstillstånd? Inte ens SD skulle våga föreslå det.

   Radera
  5. Det är just diasporans storlek som är av central betydelse för framgång gällande integreringen/assimileringen enligt Collier i Exodus.

   Radera
  6. Man kan väl upprätta ett skriftligt avtal vid ankomst. Det vore både rättssäkert och rimligt.

   Radera
  7. Anonym,

   jag ser en hel del högprofilerade personer i denna fråga som inte har den blekaste aning om detta.

   Radera
 2. Tja, man får väl göra som på stora amerikanska företag. Du går en etikkurs, skriver under att du ska följa vissa regler. Ofta ingår strikta regler om "sexual harassment".Bryter du mot dem åker du ut pronto på arslet utan avgångsvederlag. (Gäller förstås inte höga chefer..)

  SvaraRadera
 3. Hur lätt är det att ändra på folks värderingar som de vuxit upp med? Kan man ändra människor bara sådär? Nej det verkar inte så är min erfarenhet..
  Lika lite som jag kommer lyckas med att få dig att inse att Washington/väst/sionistbankirerna och inte Putin är hotet mot världssamfundet för tillfället..

  SvaraRadera
 4. Vi brukar vara överens om mycket, men är det inte i detta fall. Jag tror inte det råder någon "informationslucka". Det är olagligt att sexuellt trakassera en kvinnor i hela MENA. Att det förekommer ändå beror på ett synsätt att om du tror att du inte kommer åka fast så är det inte (egentligen) fel. Det är den starkes rätt som gäller och så länge ditt gäng är störst tar man det man vill. Den information du vill ge är intellektuellt självklar även för de som precis vandrat av båten. Emotionellt och kulturellt är det dock inte självklart och det är dessa faktorer som styr handlande. För att lösa problemet måste vi se till att polisen alltid är det största "gänget" och att straffen är tillräckligt avskräckande. Tyvärr betyder det i klartext utvisning även för relativt små förseelser och utvisning även till länder - och i situationer - där den utvisade brottslingen kan förföljas och dödas. (Jag bor i regionen och ser hur polis och domstolar agerar. Det är inte alltid i enlighet med den råttsäkerhet som vi håller högt, men de bevarar kontrollen genom att agera hårt och resolut och utdömer hårda straff för att bevara kontrollen de annars skulle förlora.)

  SvaraRadera
 5. Men då förespråkar du inte mångkultur utan assimilation.
  (Det är ju olika syn på sex och äktenskap som är verkliga kulturskillnader - inte hur man kryddar sina köttbullar.)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Assimilering är det enda som i längden fungerar. Det tog ett tag innan jag insåg det.

   Radera
 6. Ett intelligent människa behöver inte instruktioner av den art. Hur gör du HAX om du är på semester i ett främmande land och skall med tåget/bussen? Gör du automatiskt som hemma, går in i fören av bussen? Eller stannar du upp och observerar hur dom infödda gör? Om du kommer til Århus i Danmark, så är ingången i bakre ände av bussen.

  Hur gör du när du kommer in i en restaurang med ta-själv buffé? Går du rakt fram, eller stannar du upp 30-40 sekunder och observerar? "Aha - där är tallrikarna, och man går vänster runt. Först salladen, så ris, så kött". Så gör intelligenta människor.

  SvaraRadera
 7. När en större grupp Libertarianer flyttar till New Hampshire blir New Hampshire mer libertarianskt.
  När en större grupp muslimer flyttar till västvärlden blir västvärlden mer islamsk.

  Detta borde vara uppenbart men västerlänningar som utvecklat filosofi om att möta alla som individer och inte som grupp får nu upptäcka att detta inte fungerar i alla lägen och att deras liberala syn är eurocentrisk och just en del av DERAS EGNA arv och miljö. Att mindre icke europeiska grupper kan ta till sig detta finns exempel på.
  Men läget just nu är ungefär som en fotbollsmatch där det ena laget spelar som ett lag medans det andra laget möter varje spelare från motståndarlaget som enskild individ.

  SvaraRadera
  Svar
  1. I någon mening har du rätt. Det krävs en viss bildning för att inse de liberala idéernas överlägsenhet. Det kan således bli problematiskt med en alltför stor diaspora alltför fort. Mer effektivt att rikta hjälp/stöd på plats så att civilisationsprocesserna kan påskyndas i hemländerna!

   Radera
 8. Hej.

  Lika mycket som du tycker dina värderingar är rätt, tycker främlingen att de är sinnesrubbade.

  Hur löser du det problemet?

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, lärare

  SvaraRadera
 9. Du pratar om utvisning/avvisning. Hur skall det gå till?
  Det land som de skall avvisas till accepterar inte att ta emot dem eftersom deras id är oklar. Tyskland har ett par hundra tusen som skall avvisas, men endast ett tusental avvisas varje år. I Sverige lär det finnas några tiotusentals som skall avvisas men vi avvisar några hundra varje år. Googla gärna om den tyska och svenska gränspolisens problem med detta och vilka resurser som skulle behövas.
  Hela inlägget andas en otrolig naivitet. Har Du verkligen suttit i EP?
  Det är bara att inse att Tyskland och Sverige har fri invandring av individer som aldrig kommer att acceptera våra värderingar.
  Tror Du på gränskontrollen? Det kommer fortfarande in folk i en årstakt av 100 000!
  Bo Adolfsson

  SvaraRadera
 10. Så vad skall vi göra?

  Ingenting? Internering? Flytta?

  Jag fascineras av att så många inte vill försöka göra något mer än att bara vara arga.

  Speciellt när de som inte vill göra något för att räta upp den rådande situationen kallar sig för "sverigevänner".

  Det känns som något från konstfack.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Upplösning av staten, sedan frivillig association och segregation / integration. Upprätta privata initiativ som ersätter staten. Låt marknaden bestämma och låt islamister och andra icke civiliserade frysa ihjäl eller åka hem. Inga mer statsprojekt, ingen statsunderstödd journalistkår och statsmedia, och låt sund godhet och omtanke skötas av civilsamhället. Förutom snabbt mobiliserade specialförband i allmänhetens tjänst med rätt att döda sköts lag och ordning av en beväpnad befolkning.

   Radera
  2. Det låter dystert.

   Radera
  3. Stäng gränsen. Check.
   Hoppas på det bästa. Check.

   Politikerna varken ser de problem som behöver hanteras eller förmår hantera dem. Se bara på bostadsfrågan.

   Och SD har över huvud taget inga svar på vad vi skall göra nu, med de flyktingar som kommit hit.

   Radera
  4. Det kan man tycka, fast ju mer vapen bland skötsamma personer desto mindre brottslighet. Läs More Guns - Less Crime.
   Sen förstår jag att den nutida svenska folksjälen inte gillar vapen och är vana vid en stat som sköter allt och "gör allt bra"

   Radera
  5. @ Anonym 22:40

   Äntligen en förnuftets röst!

   Tyvärr verkar dessa numera drunkna i stormen av fejkade SD-gräsrötter.

   http://www.dagensopinion.se/veckans-brief/2011/astroturfing-%E2%80%93-fejkade-gr%C3%A4sr%C3%B6tter-som-v%C3%A4xer

   Radera
  6. EU skall upprätta "safe havens" utanför EU.

   De skall styras av vita män och kvinnor eftersom det är sådana samhällen som flyktingar söker sig till. Till dessa samhällen transporteras ALLA som söker asyl i Europa för utvärdering. De livsfarliga båtresorna upphör. De som "saknar hemland" kan också transporteras dit.

   Tony Blair föreslog detta redan 2003.

   Radera
  7. "Så vad skall vi göra?

   Ingenting? Internering? Flytta?"

   En stor del av problemen kan lösas genom att inte betala folk för att ta sig till Sverige illegalt under kaosartade former. Flyktingläger kan erbjudas istället, eller låta civilsammhället lösa det hela. För vad kan få så många unga män att ta sig genom hela Europa till 10 minusgrader och den i det stora hela ovanliga svenska kulturen och språket? Att de (hoppas) få betalt för det!

   Tex tiggeriet som ses som ett problem av många alternativa medier och sverigedemokraterna är ju egentligen vad folk väljer att betala dem för att göra. Vill man inte ha tiggare så kan man bilda opinion för att folk ska sluta betala dem för att tigga.

   Radera
 11. Deprimerande att se HAX ägna sig åt samma sorts kollektivisering och nationellt självförhärligande som SD.

  "Här har vi alltså människor som kommer till Sverige från länder som är allt annat än demokratiska rättsstater, där statens ordningsmonopol i princip inte existerar (istället vänder man sig till sin klan), där man har en medeltida syn på kvinnan och där ofta strikta religiösa dogmer råder."

  Måste alla ur klassiskt liberalt/libertarianskt perspektiv hysa blind tilltro till ett system där två vargar och ett lamm röstar om vad de skall ha till lunch, och till en monopolistisk våldsapparat, med dess beväpnade byråkrater (poliser)?

  Och hur inkompatibla är egentligen deras "religiösa dogmer" med västlig liberalism?

  http://fff.org/2015/12/17/muslims-islam-and-the-koran-are-not-the-problem/

  http://www.muslims4liberty.org/islam-liberty/islam-and-liberty/

  Se också Mustafa Akyol om den bortglömda liberalismen inom den muslimska världen:

  http://www.huffingtonpost.com/mustafa-akyol/islam-forgotten-liberalism_b_898733.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men nu talar vi väl om vad som faktiskt sker, till exempel i Köln?

   Radera
 12. Tyvärr, och jag menar verkligen det, talar logiken för att de som vägrar lämna landet efter att de fått en utvisning bara kommer göra det då det är otrevligare att stanna än att gå till hemlandets ambassaden, skaffa pass, och åka. Lösningen är interneringsläger i det minst bebodda delen av Norrland från vilket man inte enkelt kan vandra till civilisationen tills dess man accepterar avvisningen. Om det är en utvisning för brott, förblir man i fängelse tills dess man medverkar till utvisningen. Tyvärr.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Där har vi alltså SD:s lösning. Koncentrationsläger.

   Radera
  2. Det är bara SD:are som inte är libertarianer.Det är därför de flesta verkar vara SD:are.

   Radera
 13. Nu tror jag att de flesta riktiga flyktingar faktiskt skulle vara beredda att skriva på ett bindande samhällskontrakt - vars efterlevnad är en förutsättning för uppehållstillstånd.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och exakt vilken sorts sanktion skulle vara förknippad med ett brott mot detta bindande avtal?

   Avhändande av det snabbt vunna medborgarskapet?

   Repatriering?

   Värdegrundsläger?

   Skriftlig tillrättavisning?

   Samtal med värdegrundad batiktant?

   Radera
 14. Nu har de som vill ha interneringsläger, tvångsdeportationer, inbördeskrig och etnisk rensning fått säga sitt. Det är noterat.

  Någon som har några seriösa och realistiska förslag?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Till att börja med ska bidrag och andra typer av ekonomiska stöd dras in till de inrättningar där det predikas att mannen är överlägsen kvinnan:

   "Men have the authority over women because God has made the one superior to the other." - Surah 4:34

   Sen måste islams baksidor upp på bordet och diskuteras ordentligt. Nu dementeras, ursäktas och förringas de av ett i stort sett enligt politiker- och medieetablissemang.

   Realistiskt enough?

   Radera
  2. "Ni kvinnor, foga er efter era män som efter Herren. Ty en man är sin hustrus huvud liksom Kristus är kyrkans huvud – han som också är frälsare för denna sin kropp. Och liksom kyrkan underordnar sig Kristus, så skall också kvinnorna i allt underordna sig sina män." - Ef 5

   Radera
  3. Och att ta bort den automatiska rätten till uppehållstillstånd som syrier får samt eritrea skulle kunna vara en lösning för att inte få sådana mängder hit?


   Radera
  4. Hmm, var det 1000 kristna män som antastade/rånade kvinnorna i Köln och var det kristna män som våldtog tjejen i Strängnäs?

   Har vi stora problem i Europa med kristna i grupp som organiserat antastar/våldtar/rånar kvinnor på offentliga platser?

   Så tröttsamt att när islam och dess uppenbara, allvarliga problem ska diskuteras så dyker det alltid upp nån jeppe som "meh, bibeln då"...

   Här har du en undersökning från Ruud Koopmans som jämför "Religious fundamentalism and out-group hostility
   among Muslims and Christians in Western Europe":

   https://www.wzb.eu/sites/default/files/u8/ruud_koopmans_religious_fundamentalism_and_out-group_hostility_among_muslims_and_christian.pdf

   Sug på den en stund...

   I bibeln står det mycket skit, men kristendomen i väst fick sina klor klippta för ett bra tag sen.

   Radera
  5. Förresten, predikas verkligen Ef 5 i svenska kyrkan nuförtiden? Vad säger Helle Klein och biskop Brunne om det? Iofs vill de ju vara islam till lags på alla sätt o vis så det blir nog snart aktuellt med separat kvinnoingång även i kyrkorna...

   Hundskit luktar inte bättre för att man jämför det med kattskit.

   Radera
 15. Antag att du som läsare hade varit tvungen att fly Europa till ... ett land som Iran eller Saudiarabien.

  Hur lätt hade det varit för dig att fullt acceptera de kulturella skillnaderna - attityderna mot kvinnor etc? Hade du blivit fullt "integrerad" eller nånstans hållit fast vid dina västerländska värderingar?
  Tror du en "Farsi för invandrare" kurs ändrat på detta?

  Precis lika svårt är det för dem från de länderna att acceptera de Svenska värderingarna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. En intressant aspekt.

   Om jag vid vistelse i godtyckligt arabland anpassar mig till den milda grad att jag hystar ut en av mina olydiga fruar eller min bögiga kusin från balkongen, och därmed i någon mening har anpassat mig till lokal kontext, hur betraktas jag då utifrån svensk horisont?

   Eftersom alla kulturer är "lika mycket värda" torde kritik knappast erhållas från feministhåll och annan vänster.

   Samtidigt vet vi att deras hållning är mest av poserande slag (ingen av dem skulle någonsin i helvete få för sig att byta ut sitt svenska pass mot ett arabiskt) och är därmed bara till lyst för andra posörer.

   Eller kommer jag att bedömas annorlunda för att jag är en vit, köttätande, liberal, bilkörande, medelålders, heterosexuell, sekulär, flygande man? Ni vet, den där sorten som är upphov till alla världens ondska.

   Som borde veta bättre.

   Radera
 16. Jag tror uppriktigt inte att några avsnitt av "Anslagstavlan för invandrare" kommer att kunna göra 1400 år av religiös indoktrinering ogjort.
  Det är en klassisk storsvensk vanföreställning att omvärlden i ren beundran står i kö för att få ansluta sig till folkhemmets modernitet och värderingar.

  SvaraRadera
 17. En fråga bara.
  Hur många röstade på libertarianerna i senaste valet?

  SvaraRadera
 18. SvD kommer ut som SD:are också.
  Vad har hänt med värdegrunden?

  http://www.svd.se/inga-fler-ursakter/om/ledare

  SvaraRadera
 19. Japp.
  Finland gör redan detta:
  https://meritwager.wordpress.com/2015/12/05/finland-hon-forelaser-i-uniformskjol-med-pistol-pa-hoften-och-som-ensamkommande-kvinnlig-polis-far-hon-genast-de-asylsokandes-fulla-uppmarksamhet/

  Undersökningar visar att värderingar kommer man inte åt, men beteende går att styra. Kanske kan vi påverka värderingarna i tredje eller fjärde generationen? (Andra generationen är väl de som slåss för Daesh.)

  "Det känns som något från konstfack." - bästa svaret på länge!

  Angående "de som redan är här": Låt dem frivilligt återvända med 25% av nuvarande bidrag i tio år. Vi sätter in på valfritt konto. Man tar tillbaka sin asylansökan och medger nogrann registrering för att förhindra att detta blir en permanent födkrok - nästa gång det blir krig i "regionen" får man ansöka på nytt. Detta naturligtvis i samband med att man begränsar asylinvandring till tydliga asylskäl, styr om invandring mot "arbetskraft" som USA och Kanada, och kontrollerar volymerna till genomsnittlig Europanivå.

  SvaraRadera


 20. HAX, skurkarna i Köln föraktar oss men de är inga dumbommar. De vet mycket väl vad vi förväntar oss av dem och har korrekt bedömt konsekvenserna av att bortse från det. Ännu har bara halvannan procent av de skyldiga identifierats, en del av dessa kanske fälls men den lilla risken för straff har inte avskräckt.


  Vår civilisation upprätthålls inte först och främst rädsla för straff utan av förtroende och välvilja medborgare emellan; inte främst av vår polis, domare och straffanstalter utan av många generationer av barnuppfostran. De bemälta skurkarna ha inte fått någon.  SvaraRadera
 21. Tänkvärt men aningen naivt. Jag tror inte att det hjälper speciellt mycket.

  Tvärt om så tror jag att det effektivaste vi kan göra, om vi vill förhindra sådana här brott i framtiden, är att få folk tänka på sin egen säkerhet. Exempelvis så kanske man skall fundera mer än en gång på det kloka i att som kvinna vistas sent ute, speciellt i ett berusat tillstånd. För från och med nu och under den närmaste tiden så löper man ett signifikant större risk att utsättas för ett mycket allvarligt brott.

  Men det är ett budskap, som av uppenbarliga skäl, kommer att bli mycket bäskt att svälja.

  SvaraRadera
 22. 120+ Sexuella övergrepp på kvinnor sker på Kölns tågstation.
  Ingen arresteras, istället försöker polisen mörka det hela.
  8 dagar senare, fortfarande ingen arresterad.
  Börjar ju bli tydligt att vissa är över lagen. Vi ser också att Tyskland 2016 varken är en rättstats eller ett land som bryr sig om sina kvinnor särskilt mycket.

  Så totalt chockerad över detta, så har knappt ord. Jag var väl lite naiv i min bild av Tyskland, men den har krossats helt de senaste dagarna.

  Sorligt!

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.