2015-07-21

Pride-konflikter, identitetspolitik, frihet och lika rättigheter


Jag noterar att en Pride-parad i Glasgow bannlyser Drag Queens – eftersom "riktiga" transpersoner kan känna sig kränkta. [Länk»]

Sådant gör mig ledsen. Jag ser inte Pride-arrangemang som politiska manifestationer – utan som fester som inkluderar alla som vill – i glädjens, sexualitetens och kärlekens namn.

Och om man börjar peka finger, då är det inte alls uppenbart att det är  de flamboyanta transorna som skall bort. De har nämligen spelat en viktig roll i kampen för homosexuellas rättigheter (exempel: Stonewall).

De lesbiska brudarna, flatorna, har däremot mycket lite gemensamt med bögarna (bortsett från att de också har sex med personer av det egna könet). De omfattar påfallande ofta ett politiskt förhållningssätt som gör gemensam sak med feministerna – och som har ett ampert förhållande till kravlös, frustande, glad sexualitet, porr och hela den utlevande, extravaganta livsstil som ibland gör den manliga homosexualiteten så fantastisk.

Man kan till och med sträcka sig till att ställa frågan vad transsexuella har att göra i arrangemang som i grunden byggts kring homosexualitet. Det är inte nödvändigtvis samma grej. Jag har absolut inget emot transpersoner. Inte det minsta. Jag vill bara peka på vad som händer om man börjar bli exkluderande istället för inkluderande.

I mitt Pride-tåg skulle alla som vill få vara med. Mitt Pride-tåg skulle vara en vild fest för sex, frihet och kärlek. Jag kanske borde ordna ett?

En som faktiskt ordnar ett Pride-tåg är före detta redaktören för SD-tidningen Samtiden, Jan Sjunnesson. (Som för övrigt verkar ha kommit på kant med sin gamla arbetsgivares parti.) Han ordnar en Pride-marsch i Stockholms norra förorter (Pride Järva») den 29 juli.

Det kommer att bli en cirkus. RFSL mulnar, vänstern rasar och media är redan på väg att göra detta till en Större Händelse.

När jag surfar runt på vänsterradikala sidor slås jag av att kommentarerna kring redaktör Sjunnessons Pride i Husby / Akalla är en smula spekulativa. Många tror att det är ett försök till "pinkwash" av SD. Det tror inte jag.

Jag har uppfattat det hela som en manifestation för homosexuellas frihet och rättigheter i områden där en betydande del av befolkningen inte vill ge bögar och flator lika rättigheter – av religiösa, traditionella och kulturella skäl.

Vilket, uppenbart, är en smula provokativt. Men rätt. Homosexuella i dessa miljöer skall veta att det svenska samhället står bakom deras rätt att leva sina liv som de själva vill.

Detta fuckar upp vänsterns analys. Vänstern kan nämligen bara hålla en tanke i huvudet åt gången. Det faktum att många i Akalla / Husby lever under besvärliga förhållanden, i förortskomplex som det svenska samhället i stora delar har övergivit är en sak. Att en del av dessa människor kan vara skitstövlar när det gäller medmänniskors fri- och rättigheter en annan.

Man kan faktiskt inte bara vara för homosexuellas frihet och lika rättigheter under vissa omständigheter och på vissa platser. Man måste vara konsekvent.

Därför borde uppslutningen i Järva Pride vara stor. Men så kommer det knappast att bli. Vänstern och möjligen även religiösa fundamentalister kommer däremot att försöka göra denna manifestation för kärlek till en dag i hatets och konfrontationens tecken. Vilket för övrigt är exakt vad media hoppas på.

(Och nej, jag betvivlar inte att vissa deltagare i Järva Pride kan vara ute för att problematisera vårt förhållande till islam, snarare än att kämpa för homosexuellas frihet och rättigheter. Men man måste medge att arrangemanget väcker viktiga principiella frågor. Vilket är en bra sak.)

26 kommentarer:

 1. Om bara män prostituerade sig skulle det inte vara en fråga folk brydde sig om.
  Förutom bögar, transar, lesbiskor... så är hela synen på sexualitet skev idag.

  SvaraRadera
 2. Så Sjunnesson och hans gelikar skulle alltså vara ute efter att försvara eventuella utsatta muslimers rättigheter. Vi talar med andra ord om Sverigevänner som skulle vilja ställa sig bakom personer, som anammat den i SD:s ögon så vedervärdiga ideologin islam. Ja,det låter ju väldigt troligt.

  Många misstar sig också på medias intresse. Organisatörerna gör nog klokt i att förbereda sig på en magnifik antiklimax.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu skall vi hålla i minnet att väldig många "muslimer" är ungefär lika sekulära som vi "kristna".

   Radera
  2. Den upplysningen ska riktas till uttalade sverigevänner och inte till mig. Det är som bekant ingen verklighetsbeskrivning som de går med på.

   Radera
  3. "väldig många "muslimer" "...
   Du är ju en insatt kille Hax!
   Så en siffra och en källa på det tack!

   Radera
 3. Att ofantligt många, hundratals miljoner muslimer ställer sig positiva till mord, förtryck och terror i islams namn enligt återkommande attitydsundersökningar är ett enormt problem som sannerligen inte får det fokus det förtjänar.

  Dessutom, inte "men" utan "dessutom" lever homosexuella muslimer under betydligt värre stigman och kulturella normer som förnekar dem att vara dem de är än andra svenskar. Jag lämnar till andra att leta upp någon gemensam nämnare till dessa problem.

  Irans förre diktator blev inbjuden att tala på ett av de fina universiteten i USA häromåret och försäkrade, bland annat, att homosexualitet är ett västerländskt fenomen och att det inte finns homosexuella i iran. Det är förmodligen en uppfattning han delar med majoriteten av muslimer, vilket gör det än mer viktigt att hålla Varje pridemarsch genom våra muslimenklaver. Tills attityderna ändras och de lär sig, tills det är lika odramatiskt och vardagligt att vara homosexuell på en gaybar som i en moske.

  Men visst, SD är det stora problemet. Som vanligt.

  /Sofie

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad folk gör och tycker i en kyrka eller moské är deras sak (inom ramen för brottsbalken). Men i vårt samhälle gäller det öppna, demokratiska samhällets principer.

   Radera
  2. "Vårt samhälle" inkluderar det till exempel våra fina 55 no go zones (förmodligen fler idag) eller andra delar av de parallellsamhällen som växer upp i vårt land?

   Jag är inte så säker på att lagstiftningen om diskriminering pga sexuell läggning och hatbrott tillåter imamer att "tycka och göra" som de vill. Men det låter ju fint och så länge vi blundar för verkligheten och säger att det är fritt fram för unge Muhammed att komma ut som homosexuell inför sin familj och sin moske så är det väl så?

   Skicka två muslimska män att gå omkring hand i hand i hand genom rosengård några timmar och filma promenaden och folks reaktioner. Men visst, i vårt samhälle gäller det öppna, demokratiska samhällets principer.

   Sjunnesson pekar på ett mkt stort problem i dagens Sverige men det är HAN som attackeras.

   Jag tror inte att jag egentligen vänder mig så mycket mot dig eller detta blogginlägg, det är snarare vänsterns intolerans, hyckleri och sexism som upprör mig.

   /Sofie

   Radera
  3. Vi lever i turbulenta tider.

   Ondska, intolerans och hyckleri finns på så många ställen.

   Ibland får jag för mig att det dåliga bara härdas när man slår på det.

   Kanske är det goda exemplet mer framgångsrikt.

   Men jag är inte säker.

   Radera
  4. Kristna Brödarskapet (kristna högern) i USA "ställer sig positiva till mord, förtryck och terror"
   Vi är individer. Vad mina vikingasläktingar gör har inget med mig att göra.

   Radera
 4. Vi ska inte lägga oss i vad invånarna själva bestämmer lokalt utifrån sina förutsättningar ute i förorten.De är redan utsatta och behöver inte utsättas för mer.Provokationer från SD:s sida som enbart vill utmana de nyanländas kultur ska avslöjas för vad de är.Ett rasistiskt utnyttjande av HBTQ-kampens främsta symbol.
  Förtrycket kommer inte från förorten utan finns strukturellt i samhället för att bevara de vitas privilegier.Normaliseringen, som också Hax och hans följare bidrar till, måste få ett slut!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad menar Anonym egentligen? Att intolerans mot homosexuella är en del av "nyanländas kultur"? Är det inte en rätt så fördomsfull inställning att personer från en viss kultur inte är mogna att acceptera homosexualitet?

   Du förefaller mäta människor enligt olika måttstockar. Där har förespråkare för identitetspolitik och rasister en gemensam grund.

   Radera
  2. Jesus i London!
   "Att intolerans mot homosexuella är en del av "nyanländas kultur"?"
   Menar du att homosexualitet inte ska vara en anledning till asyl längre? Eftersom man inte förföljs i hemlandet?
   Vilken verklighet lever du i?

   Radera
 5. En relevant artikel på ämnet
  http://sheddingoftheego.com/?p=531

  SvaraRadera
 6. När man försvarar SD och angriper både den anti-rasistiska kampen och HBTQ-personers rätt till frigörelse så får man nog vara så god att googla ordet normalisering själv.Det är väl det minsta man kan begära?

  SvaraRadera
 7. När Mats Dagerlind, chefredaktör för Avpixlat, går ut och stöttar detta event med en regnbågsfärgad hijab på huvudet så hör jag varningsklockorna dåna. Tydligen gör inte Hax det…

  SvaraRadera
 8. Självklart ska vi våga stå för vårt öppna samhälle överallt och inte bara på vissa ställen och under vissa förutsättningar. Även om budbäraren i vissas ögon är fel så är budskapet ändå klockrent. Och om Pride faktiskt hade visat minsta intresse för gays i förorten så hade inte det vacuum Sjunneson utnyttjar funnits.

  Det blir tydligt kortslutning i mångas huvud för att HBQT är så fundamentalt motpol till många religioner. Utomlands har man dock inga problem att peka och skälla även om anledningen till motståndet mot HBQT även i dessa länder bottnar i religion, till exempel Ryssland som fick löpa gatlopp för detta.

  Att kalla det rasism är också lustigt, blir kortslutningen så allvarlig att gayvärlden anser att den som försvarar gayvärlden är rasist, om den kommer på kant med muslimska värderingar? Provokationer? Jag blir mållös! Så det är alltså i vissas ögon PROVOKATIVT att vara gay? Vad är det här, 60-talet? Vem bryr sig om någons sexuella läggning idag? Om nån nu gör det så har den människan extrema problem som samhället absolut inte ska ta nån somhelst hänsyn till. Snarare ett högt ljudligt ställningstagande där man pekar med hela handen och tydliggör att i detta land är alla fria att älska vem de vill.

  Vänstern måste lära sig se förbi de fåtalet högljutt skrikande och lyssna på den större massan invandrare som faktiskt behöver stöd och vill vara en del av det multikulturella samhället, men som hindras från att hoppa ner i smältdegeln av människor som gör allt vad de kan för att bibehålla separeringen och segregeringen av egenintresse.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Undrar om inte vänstern är direkt medberoende egentligen?

   Radera
 9. Det vi ser hær er precis detsamme som var orsaken till den stora och långa konflikten på Nordirland.Det var en konflikt mellan protestanter och katoliker. IRA var katolikernas mest militanta rørelse och Oranienorden (Orange Order) var den protestantiska motsvarighed. Oranieorden ville vid vissa tillfællen marschera genom områden som till størst del var bebott av katoliker.Detta førde till våld mellan katoliker och protestanter. Parallellerna ær slående. sv.wikipedia.org/wiki/Oranienorden

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har alltid undrat vad man egentligen var osams om.Men nu vet jag!
   Det var marschen.
   Dom där protestanterna ville provocera och retas och därför skulle dom marschera.Katolikerna är förvisso ganska ogina och småsura när dom inte kan unna protestanterna det nöjet.
   Tur att engelsmännen var på plats och löste problemet!

   Radera
 10. Från början var ju Pride en provokation mot det "normala" samhället. Idag är paraden genom staden "en kul grej" som inte längre provocerar. Nu luktar det dubbelmoral när man gör ett nytt försök att provocera.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Normkritiska provokationer bör vara förbehållna vänstern !
   Andra göre sig icke besvär !

   Radera
 11. Free Pride Glasgow rescinded the policy and apologized.
  https://freeprideglasgow.wordpress.com/2015/07/22/free-pride-to-welcome-drag-performers/

  SvaraRadera
 12. Och som ett brev på posten: SD går förbi moderaterna i senaste Sentio och ligger en procent bakom S !

  SvaraRadera
 13. Nu har SD gått förbi moderaterna också!
  Vad ska AKB säga nu?
  Eller......varför skulle hon säga något nu?

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.