2016-06-21

Vår taktik mot religiös radikalisering är bakvänd och kontraproduktiv


Låt oss för ett ögonblick anta att vi verkligen vill motverka islamistisk radikalisering och våld.

I så fall tycker jag att vi beter oss bakvänt.

Ingen människa rår för vilken kulturkrets han eller hon föds in i. Det är förvisso en av de faktorer som kan bidra till att forma människor. Andra faktorer är till exempel det samhälle individen lever i och hur hon blir bemött av andra människor.

Jag tror att svavelosande retorik mot muslimer i allmänhet ökar risken för att många av dem kan känna sig stigmatiserade – och därmed ökar även risken för att enskilda individer vänder sig bort från samhället och radikaliseras.

Människor tenderar helt enkelt att vända sig mot andra som de upplever beter sig fientligt.

Missförstå mig inte. Det fria, liberala samhället måste alltid försvaras – oavsett vem som önskar begränsa det. Individens frihet, respekten för andra människor och deras val måste alltid försvaras – oavsett vem som driver en annan agenda. (Till exempel är radikal islamism i detta sammanhang oacceptabel. Och islam som religion har många, mycket problematiska inslag.)

Men inget kan bli bättre på grund av att vi hetsar mot människor på grund av vilken kulturell kontext de råkar ha fötts in i. Det är direkt kontraproduktivt. Gå inte i den fällan.

Då lär det vara en bättre plan att föregå med gott exempel och att bygga ett samhälle som människor verkligen vill vara delaktiga i. (Till exempel ett där människor känner att de har frihet, kontroll över sina liv och personligt ansvar.)

I sammanhanget är även vänsterns taktik helt bakvänd.

Inget blir bättre för att faktiska problem och missförhållanden tystas ner eller avfärdas som rasism. Sådant skruvar bara upp tonläget ytterligare. Vad som förekommer måste kunna diskuteras under sakliga och sansade former. Vi måste förhålla oss till verkligheten som den är.

Inget blir bättre för att enskilda handlingar avfärdas med identitetspolitiska krumbukter. Människor bör bedömas utifrån sina handlingar – inte hudfärg, religion eller ursprung.

Varje individ har i slutändan ett ansvar för sina handlingar. I sammanhanget är det viktigt att understryka att alla skall vara lika inför lagen och ha lika rättigheter (och skyldigheter) inför det offentliga.

Inget daltande. Inga trakasserier. Den offentliga makten skall utövas oväldigt.

Detta är knappast raketforskning.

Men det är naturligtvis bara min åsikt. Jag har en känsla av att det finns folk både till höger och vänster samt i radikala islamistiska kretsar som helst av allt vill skapa verklig, skarp konflikt. Vilket inte är min kopp te. Jag är emot offensivt våld.

2 kommentarer:

 1. "Islam som religion har många, mycket problematiska inslag".

  Mer än kristendomen?

  http://www.muslims4liberty.org/

  SvaraRadera
 2. Om man tillämpar svavelosande retorik mot sverigedemokrater, katoliker, jehovas vittnen eller judar så får man på sin höjd hatpost eller en inte helt smickrande kommentar på sin blogg. Ritar man en rondellhund av profeten Muhammed blir man utsatt för återkommande mordförsök. HAX inlägg här ger ett tydligt incitament för dem som inte vill bli utsatta för svavelosande retorik. Nämligen begå terrorattacker då kröker libertarianen rygg och moraliserar att man inte ska säga så elaka saker mot en.

  Det finns bara två sätt att hantera islam som har varit framgångsrika. Det ena är nolltolerans för islam. Det andra är stenhård censur och övervakningsstat.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, roliga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.