2012-06-17

Ett öppet och fritt Europa


I dag går Grekland till val igen och eurokrisen kastar långa skuggor över EU. Den europeiska unionens ledare tycks dock inte se problemet med centralstyrning och felslutet i tanken om att "one size fits all". Istället vill de gå vidare på den väg som lett fram till dagens kris. Och de har den uttalade ambitionen att utöka överstatligheten, den politiska makten och likriktningen till allt fler områden.

Kort och gott handlar det om makt. Det vi ser är politiker och byråkrater som vill bestämma över folk. Detta är något som ligger i politikens och byråkratins natur. Maktambitionerna växer ständigt. Och när detta inte möter något motstånd att tala om, då går de vidare. De kommer inte att ge sig förrän vi lever i ett totalt politiserat, centralstyrt Europa med kommandoekonomi. Vilket kommer att vara ett ödelagt, fattigt och inskränkt Europa.

Det är hög tid att presentera en motbild.

EU borde, som projekt fokusera på frihandel och fri rörlighet. På att riva gränser istället för att styra och ställa över marknader och människor.

EU:s politiska ledning borde ägna mer tid åt att garantera och fördjupa de medborgerliga fri- och rättigheterna istället för att ge makten fler farliga verktyg.

EU bör decentraliseras, så att de flesta beslut fattas så nära människorna och verkligheten som möjligt. Viss makt borde ligga hos medlemsstaterna istället, annan hos Europas regioner och en del på en så lokal nivå som möjligt.

EU bör ha ett minimalistiskt fördrag, som kan begripas av alla – och som fokuserar på fri rörlighet, demokrati, medborgerliga fri- och rättigheter och maktdelning. Här bör finnas en kompetenskatalog, vars främsta syfte är att begränsa den politiska makten.

EU borde satsa mer på samarbetsprojekt där företag, utbildningsinstitutioner, myndigheter och institutioner kan lära av varandra i ett öppet Europa som kännetecknas av mångfald, öppenhet, nyfikenhet och valfrihet.

EU måste bli ett medborgarnas Europa, där människorna och deras förmåga sätts i främsta rummet – istället för politiska projekt som drivs av centralism och storhetsvansinne.

Så borde det vara. Men vad vi ser just nu är att man går i rakt motsatt riktning, i hög fart.

9 kommentarer:

 1. Bra skrivet. Tycker du borde lägga en motion till nästan medlemsmöte. Många av dina tankar tycker jag borde bli PP's officiella ståndpunkt om hur EU borde vara.

  SvaraRadera
 2. Jag ser att min röst på PP var helt bortkastad. Aldrig att jag röstar på er igen. Hoppas ni åker ut nästa EU-val.

  SvaraRadera
 3. Vart tog allt poltiskt tankegods i öst vägen efter murens fall? Det inympades som en cancersvulst i det politiska tankegodset i västs fria demokratier.

  Sen kan ni göra den enkla matematiken själva.

  Farväl, kamrater?! Pyttsan. Dom jävlarna reste sig på nio.

  SvaraRadera
 4. Med den spirande fulnationalismen som visar sitt tryne i många länder i EU så ser jag det som svårt att styra det ena (fri rörlighet etc.) utan att skapa en riktig federation av stater.

  Om det är att föredra eller inte, det vete Buddha. Vägen dit är svår och lång, och just med tanke på expansionismen i EU (Serbien, Island, Turkiet m.m.) så är det ännu svårare.

  SvaraRadera
 5. apa tycka, apa skriva17 juni, 2012 18:54

  > så ser jag det som svårt att
  > styra det ena (fri rörlighet
  > etc.) utan att skapa en riktig
  > federation av stater.

  Öh, va? Vad är det svåra med att *inte* ha gränskontroller och kontrollera folks resande? Det är snarare att inte tillåta fri rörlighet som borde vara det svåra.

  SvaraRadera
 6. Fixar vi som lever idag i Europa inte det, denna gång, så får det bli nästa gång, när detta som byggs nu rasar.

  Samhällen som misstror sina medborgare, läs diktaturer, ruttnar alltid innifrån.

  SvaraRadera
 7. Apa kan du vara själv. Du läste tydligen inte tillräckligt väl.

  SvaraRadera
 8. Äntligen ordning på avlyssningen!
  "Regeringen och Socialdemokraterna har gjort upp om att även Säpo och Rikskriminalen ska kunna beställa signalspaning från Försvarets radioanstalt, FRA. Det erfar Ekot nu under förmiddagen. (Ekot)"
  Bäst att debatten lägger sig, var det det HAN sa.
  Vad sa/säger allas vår Federley

  SvaraRadera
 9. Frågan är om inte ett nynazistiskt maktövertagande i EU faktiskt skulle kunna vara bra.

  Unionen skulle då upplösas tämligen omgående, eller?!

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.