2017-02-18

Till PewDiePies försvar


Nej, den svenska Youtubestjärnan Felix »PewDiePie« Kjellberg är knappast nazist eller judehatare. Däremot bedriver Wall Street Journal grovt ohederlig journalistik när de skriver om honom. Fake news, helt enkelt.

Allt om det som skett kan du läsa i denna utmärkta artikel av unge herr Karlsten:

Wall Street Journal ville tukta Pewdiepie – men det blev helt fel »

Med det vill jag komma till min huvudpoäng: Big Media och Big Entertainment förstår inte internet.

De förstår helt enkelt inte hur man tjänar pengar på en digital, öppen, global, platt marknad på vilken alla är fria att verka. Så de kräver hela tiden speciallagstiftning – som skydd mot konkurrens och teknisk utveckling. De är dinosaurier.

För att ta ett exempel kan nämnas att mediehusens lobbyister i EU just nu försöker driva igenom ett direktiv som säger att man måste betala för att få länka till en tidningsartikel. Vilket är en fullständigt befängd tanke. Den visar att de inte begriper något om internets dynamik. [ Länk 1 » | Länk 2 » ]

Dessutom begriper de sig inte på ungdomen, vilket är anmärkningsvärt eftersom den är i vart fall Big Entertainments huvudsakliga målgrupp. Begriper gör däremot människor som PewDiePie. Det är därför jättarna hatar honom.

Disney kan aldrig återskapa den inre, levande kultur som uppstår mellan en nätpersonlighet och dennes följare. Man måste vara inne i bubblan, och gilla det för att över huvud taget kunna fatta grejen. Big Entertainment är frustrerade över att denna heliga gral tycks vara utom räckhåll för dem.

Visst kan man förstå jättarna. De sitter fast med jättelika overheadkostnader – samtidigt som vanligt folk kan publicera sig (ofta minst lika bra) utan att det kostar en spänn. De är vana vid privilegiet att få sätta agendan – men så plötsligt börjar folk torgföra andra åsikter och diskutera andra frågor. De har kunnat lunka på i sin journalistiska gärning i godan ro – tills internet kom och alla kunde kolla allt och publicera sig direkt, numera även på mobilen. Plötsligt blev innehållet viktigare än plattformen. Surt, sa räven.

Man kan även betrakta internet-flugan som en gigantisk decentralisering. Makt sprids till människorna, som i sin tur sprider den vidare. Då blir det svårare för media att sätta dagordningen, för politikerna att bestämma och för staten att få folket att lyda. Informations- och maktstrukturer kollapsar framför våra ögon. Vilket vissa ser som skrämmande och vi andra som en möjlighet.

Det är därför staten är så angelägen om att kunna övervaka folket. Den fruktar en (förhoppningsvis fredlig) revolution – som inte kommer att handla om höger och vänster, utan om frihet kontra överhet.

(På sin sida har staten redan en antiterrorist-lagstiftning som säger att det är olagligt att destabilisera länders och internationella organisationers politiska, konstitutionella, ekonomiska eller sociala strukturer.)

Det är i denna kontext man skall se konflikten mellan PewDiePie och Big Media / Entertainment. Det är David mot Goliat. Det är deltagande kultur mot corporate bullshit. Det är folket mot makten.


20 kommentarer:

 1. Det är folket 0ch president Trump mot makten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Trumps nya etablissemang kommer snart att vara lika mycket etablissemang som det gamla.

   Radera
  2. Inte riktigt.
   De som vill arbeta i Trumps regering:
   * måste visa att de inte jobbar som lobbyister
   * får inte jobba med lobbyverksamhet inom fem år efter att de slutat hos Trump.
   * får aldrig jobba som lobbyister för främmande makt. ()

   Jo, visst går det att kringgå, men det finns många inom etablissemanget som kommer att dra sig för att ingå i en Trump-regering endast på grund av detta.

   Vill minnas att Obama hade motsvarande regler men bara två år.

   Radera
  3. Makt korrumperar alltid, ibland omedelbart ibland efter ett tag.

   Radera
 2. Förhoppningsvis fredlig...
  Jag vet inte, tycker Hax det ser ut som om makten fredligt och generöst tänker lämna ifrån sig makt eller ens dela med sig av den?
  I verkligheten ser det ju mest ut som om man vässar både näbbar och klor?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så länge staten i vart fall uppfyller illusionen av demokrati är våldsamt motstånd dömt att misslyckas. Och fel. Men om det fortsätter så här, då är vi snart i en verklighet där folk spärras in, försvinner och tystas med våldsmonopolets hjälp. Då börjar det bli ett annat läge. Men inte ännu.

   Radera
 3. Inte bara räckvidd som ett helt mediehus, men dessutom med tittarnas förtroende.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Frågan är om tittarna har förtroende längre? Senaste dagarna har Pewdiepie attackerats som nazist av tidigare mycket trovärdig media (Wall Street Journal). Jag har aldrig gillat PewDiePie av det enkla skälet att jag inte orkar lyssna på prat och trivialiteter. Idag började jag prenumerera, gilla och kommentera hans kanal. Precis som han sade i senaste videon så har MSM försökt lönnmörda honom. Hans svar var utomordentligt välformulerat och långfingret var pricken över i. Jag ser det som en ren fråga om moral och anständighet att ansluta till PewDiePie mot dessa jävla klickjagande tidningar som går över lik för att få ytterligare trafik till sin site. De säljer ju bara ut förtroendet under några år. När inte det finns kvar så kommer de dö

   Radera
 4. Streisand-effekten verkar funka för denna Youtube-personlighet också...

  SvaraRadera
 5. +1 för teletubbies solen

  SvaraRadera
 6. Håller helt med! Internt är en befrielseteknologi av sällan skådat slag.

  SvaraRadera
 7. Jag har aldrig gillat PewDiePie för att han varit lite tramsig och pratar för mycket (imho). Men att inte gilla är långt ifrån att säga att han är dålig etc. Idag har jag omvärderat mig totalt. Jag har både börjat prenumerera och kommenterat mitt stöd. Det är fortfarande inte riktigt min grej, men jag vill visa mitt stöd när media försöker idka krypskytte på en persons rykte. När t.o.m WSJ sjunkit så lågt som clickbait så börjar Trumps ord om MSM låta som sanning. Hur fan media kan få lägre förtroende än Trump är jävligt starkt jobbat. Inte ens lokale byfånen kan få sådan låg status.

  SvaraRadera
 8. Hej.

  En angelägen fråga men då den i min erfarenhet normale mediekonsumenten saknar den självdisciplin som krävs för samfällt agerande (något individualister brukar värja sig mot) så lär fortsättningen bli som början.

  För en enkel jämförelse, hur lät det från spelarkretsar när det började komma mikrotransaktioner, spel i bitar, krav på att ständigt vara uppkopplad, samt att du inte äger spelet - du abonnerar för att få lov att spela?

  Protesterade spelare genom massiv och ihållande köpbojkott mot de företag som lanserade allt fler inskränkningar av köparens möjlighet att själv bestämma över den köpta produkten, eller slantade de snällt upp pengarna för senaste WoW, CoD eller vad det nu är som är hippast den här veckan?

  Ang. PewDiePie: tänk positivt. Uppenbarligen är folk under fyrtio inte mer begåvade än att de inte förmår rycka på axlarna och säga 'Än sen då? Mel Brooks gjorde det bättre 1968'.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

  SvaraRadera
 9. Bara så att ni vet, så bevittnade ni just tillfället då 53 521 295 unga människor slutade lita på media.

  SvaraRadera
 10. J-vl-gt snyggt sammanfattat!

  SvaraRadera
 11. Här är två andra kanalers reaktion på det här
  Jag gillar båda infallsvinklarna

  Den första kommer från libertarianska(?) Black Pigeon Speaks https://www.youtube.com/watch?v=kwPRH_u2rl8

  Och den andra från den långhårige dödsmetallaren, tillika nyhetskommentatorn styxhexenhammer666
  https://www.youtube.com/watch?v=rMWk43dxULA

  Om man ska vara glad för något så är det faktiskt internet, det känns som att internet är den stora frågan. Speciellt i ljuset av det här
  https://www.privateinternetaccess.com/blog/2017/02/how-cryptocurrency-will-cripple-todays-governments-and-they-wont-see-it-coming/

  Så oavsett vad vi är ense eller oense om, var ense om internet och dess frihet.

  SvaraRadera
 12. "Med det vill jag komma till min huvudpoäng: Big Media och Big Entertainment förstår inte internet."

  Dom förstår , dom ser att dom är påväg att förlora sin agendasättande makt när vemsomhelst kan komma till tals.
  Nu är dom desperata och försöker skada alternativen med så samvetslösa och antidemokratiska metoder som möjligt.
  Skrämmande med tanke på att den djupa staten kommer föröka hjälpa dom.
  Vi vet inte hur detta slutar, demokrati och frihet är under allvarligt hot från etablissemangen.

  SvaraRadera
 13. "Det är i denna kontext man skall se konflikten mellan PewDiePie och Big Media / Entertainment. Det är David mot Goliat. Det är deltagande kultur mot corporate bullshit. Det är folket mot makten."

  Big media är nu en del av makten , folket mot tyrannerna.

  SvaraRadera
 14. Å ena sidan "plötsligt blev innehållet viktigare än plattformen". Å andra sidan - bry er inte om innehållet, makten förstår inte plattformen...

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, roliga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.